Ministrul Mediului: Parcul Văcăreşti va fi trecut în administrarea Primăriei Capitalei şi a unui ONG

Daniel Constantin, ministrul Mediului, a declarat, marţi, că este foarte probabil ca Parcul Natural Văcăreşti să treacă în administrarea Primăriei Generale a Capitalei, care a încheiat un protocol cu un ONG, fiind, practic, singurii care au depus o ofertă concretă de preluare a parcului.

723 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: Parcul Văcăreşti va fi trecut în administrarea Primăriei Capitalei şi a unui ONG

Ministrul Mediului: Parcul Văcăreşti va fi trecut în administrarea Primăriei Capitalei şi a unui ONG

,,În ceea ce priveşte Parcul Văcăreşti, în momentul de faţă, există o asociere între Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi o asociaţie, un ONG. Ei au aplicat, printr-un dosar la Ministerul Mediului, să obţină în administrare Parcul Văcăreşti. În zilele următoare, voi semna ordinul de ministru prin care vom desemna comisiile care vor analiza dosarele respective, iar, dacă lucrurile sunt în regulă, în scurt timp Parcul Văcăreşti va intra în administrarea acestei asocieri, care s-a format între Primăria Bucureşti şi acest ONG", a declarat Daniel Constantin.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a încheiat un protocol de colaborare pentru administrarea comună a Ariei Naturale Văcăreşti, pe o perioadă de cinci ani, cu Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, statuat printr-un proiect de hotărâre votat în 21 decembrie 2016, în şedinţa Consiliului General al Capitalei.

Procedurile de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care şi Parcul Natural Văcăreşti, au fost demarate la finalul anului trecut. Cei interesaîi au avut 30 de zile la dispoziţie pentru a depune un proiect tehnic, în care să detalieze viziunea de dezvoltare şi administrare a respectivei arii. De asemenea, un factir important îl reprezentau resursele financiare şi capacitatea umană, pe care entităţile interesate erau obligate să demonstreze că le deţin.

În acest moment, Parcul Natural Văcăreşti se află în administrarea Sectorului 3.

Parcul natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. În zonă au fost identificate specii de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii, o parte dintre acestea fiind specii protejate. Parcul Văcăreşti a fost declarat arie protejată în mai 2016, fiind singurul parc natural urban din România şi unic în Europa prin prisma mărimii şi a varietăţii speciilor întâlnite aici. În mai 2012, revista National Geographic a publicat un articol care se intitula ”Delta dintre blocuri”, prin care evidenţia caracterul unicitate al acestei arii naturale şi prin care trăgea atenţia asupra valorii biodiversităţii care s-a format pe parcursul a două decenii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici