Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Cât timp va dura întregul proces

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 - 2010. „Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alţii”, a spus Turcan.

8687 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Cât timp va dura întregul proces

NEWS ALERT Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat numărul de pensii care vor fi recalculate în 18 luni

Raluca Turcan a anunţat, în conferinţă de presă, la Ministerul Muncii, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, aşa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

„În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situaţiilor când la muncă şi pregătire egală, contribuţie egală, pensiile sunt considerabil diferite.

„Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.

Turcan a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregăteşte o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.

„Direcţiile de acţiune sunt următoarele: în momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate. (...)Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alţii”, a spus ministrul Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici