Ministrul Sănătăţii: Până la urmă trebuie să scoatem şi sistemul privat din zona gri/ Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Unii pacienţi mor pentru că nu au bani

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri publice, că şi sistemul privat de sănătate "trebuie scos din zona gri", precizând că decizia va râmâne însă în continuare în mâna pacientului care va putea să aleagă între public şi privat.

710 afişări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Până la urmă trebuie să scoatem şi sistemul privat din zona gri/ Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Unii pacienţi mor pentru că nu au bani

Ministrul Sănătăţii: Până la urmă trebuie să scoatem şi sistemul privat din zona gri. Decizia rămâne la pacient

„Am fost acuzată în discuţii, că doresc asigurări private. Dar este normal să existe asigurări private, controlate de stat. (..) Au fost acele abonamente, acele asigurări care nu au fost definite, şi au apărut sincope în utilizarea lor de către instituţiile private. Nu e normal să fim mult mai transparenţi? Oricum un pacient dacă se duce în privat, plăteşte. Până la urmă trebuie să scoatem şi privatul din zona gri. Pentru că în a numite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă ”, a mai spus Ministrul Sănătăţii.

În acelaşi context, Sorina Pintea a ţinut să precizeze şi faptul că decizia va râmâne însă în continuare în mâna pacientului care va putea să aleagă între public şi privat. „Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii, va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ea a spus că în ceea ce priveşte tariful, scopul final este acela de a avea unul unic atât pentru public, cât şi pentru privat. „Scopul final este acela de a avea un tarif unic şi pentru furnizorul public şi pentru cel privat. (...)Până la urmă cred că pe toţi ne interesează pacientul”, a declarat Sorina Pintea.

În cadrul şedinţei publice de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/ 2006 de vineri, privind reforma în domeniul sănătăţii, Sorina Pintea a precizat şi faptul că problema costului suportat de către pacient este una veche, însă cu toate acestea, nimeni nu s-a sesizat până acum. „Tebuie să întelegm că avem un pachet de bază, iar pentru restul, trebuie să găsim surse. (...)Şi până acum pacienţii au plătit, şi au plătit mult. De ce nu şi-a pus nimeni problema de ce plătesc atât de mult?”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a declarat în cadrul şedinţei publice de vineri că niciun sistem nu dispune de toţi banii pe care îi doreşte pentru Sănătate, şi că în cazul României, cifra contribuabililor e semnificativ mai mică decât cea a beneficiarilor. „Nu discutăm acum despre bugetele limitate. Niciun sistem din lumea asta nu are toţi banii pe care îi doreşte la Sănătate. Noi suntem în acest moment 5 milioane, dar contribuim pentru 17 milioane”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

În timpul dezbaterii din timpul şedinţei publice pe tema Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/ 2006, ministrul Sănătăţii a mai declarat că dacă aceasta va fi adoptată, poate duce la crearea de sisteme concurenţiale benefice pentru pacienţi, între stat si privat. „Pe de altă parte, această chestiune poate crea un sistem concurenţial benefic pentru pacient, între stat şi privat. Ştiţi bine, în România avem sistemul de asigurări sociale de sănătate. Şi pentru imagistică, revin la acest exemplu, în data de 10 ale lunii banii se termină la spitale. Da, e o sumă limitată, un buget limitat. În general şi spitalele publice pot să facă servicii medicale la cerere. Şi pentru că volumul de muncă este mare acolo pot utiliza tarife sub privat”, a declarat Sorina Pintea.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: Unii pacienţi mor pentru că nu au bani

 

 

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri publice, că problema analizelor gratuite trebuie soluţionată întrucât mulţi pacienţi mor pentru că nu au bani.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a spus în cadrul unei dezbateri publice, la Ministerul Sănătăţii, că la momentul actual, cei mai mulţi dintre pacienţii care au nevoie de analize plătesc pentru ele. „Trebuie să fim constructivi şi să întelegem, marea majoritate a pacienţilor îşi plătesc analize medicale la ora actuală, unii mor pentru că nu au bani”, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Vasile Barbu a mai declarat şi că susţine existenţa şi funcţionarea instituţiilor private, doar că dincolo de asta, problema instituţiilor publice de sănătate rămâne una evidentă, asupra căreia însă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar trebui să se aplece mai mult. „Avem nevoie de spitale private, pentru că sunt motorul calităţii, avem nevoie de instituţii private, dar până aici, dincolo de asta, în paraclinici, în clinici, nu cunoaşteţi toată realitatea din teren, doamna ministru. (...) Am salutat iniţiativa dumneavoastră legată de vizitele în spitale, dar mai puţin faptul că nu aţi luat şi măsuri acolo unde aţi găsit nereguli, pentru că acolo există nişte cauze şi nişte vinovaţi”, a afirmat Vasile Barbu.

Preşedintele ANPP a mai susţinut în cadrul dezbaterii, că problema aglomerării Unităţilor de Primiri Urgenţe se datorează şi faptului că unii pacienţi amână vizita la medic din cauza lipsei banilor, fapt ce permite afecţiunii pe care o au să evolueze şi să devină urgenţă. „Sunt pacienţi care amână să meargă la medic şi câte trei luni, desi au o boală acută, care se agravează şi devine apoi urgentă. De ce aglomerăm Unităţile de Primiri Urgenţe? De ce facem presiune pe perturbarea activităţii din UPU- uri şi din spitale?” a declarat Vasile Barbu

În acelaşi context, Vasile Barbu a declarat şi că lipsa ambulatoriului din multe unităţi spitaliceşti reprezintă, de asemenea, o piedică pentru pacientul care vrea sa-şi facă analizele la stat. „Ponderea serviciilor de paraclinic, din nevoile de asistenţă medicală pentru pacienţi, este de peste 90%. Eu dacă vreau să merg acum să-mi fac analizele la stat nu pot decât la ambulatoriul spitalului. Ambulator care în multe spitale lipseşte”, a afirmat preşedintele ANPP.

În cadrul şedinţei publice de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru completarea art.230 din Legea nr. 95/ 2006, care a avut loc vineri, privind reforma în domeniul sănătăţii, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, a prezentat şi câteva soluţii care să ajute la îmbunătăţirea situaţiei din prezent. „Trebuie să facem lista de servicii medicale paraclinice esenţiale, să facem Catalogul Naţional al Serviciilor, precum în situaţia medicamentelor, rezolvăm aşa şi prescripţia abuzivă”, a concluzionat Vasile Barbu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici