Minorele până la 15 ani pot întrerupe sarcina până în săptămâna 24 - proiect

Întreruperea sarcinii la o minoră de până la 15 ani va putea fi realizată până la cel mult 24 de săptămâni de gestaţie, numai în unităţi spitaliceşti de nivel 3, potrivit unui proiect de Ordin privind aprobarea procedurilor de intervenţie în astfel de situaţii, supus dezbaterii publice de MSP.

1506 afișări
Imaginea articolului Minorele până la 15 ani pot întrerupe sarcina până în săptămâna 24 - proiect

Minorele până la 15 ani pot întrerupe sarcina până în săptămâna 24 - proiect

Potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea procedurilor de intervenţie în situaţia constatării sarcinii în evoluţie la minore care nu au împlinit vârsta de 15 ani, iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), orice sarcină survenită până la împlinirea vârstei de 15 ani este considerată sarcină cu risc obstetrical înalt, de a cărei supraveghere ar trebui să se ocupe un medic de specialitate obstetrică-ginecologie.

"Întreruperea cursului unei sarcini survenite la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani se realizează numai de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, în condiţiile internării gravidei într-o unitate sanitară spitalicească, secţie sau compartiment de specialitate obstetrică-ginecologie de nivel 2 sau 3, dacă sarcina nu a depăşit 14 săptămâni de gestaţie, respectiv de nivel 3, dacă sarcina a depăşit 14 săptamâni de gestaţie. Întreruperea cursului sarcinii survenită la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani se poate realiza până la cel mult 24 de săptămâni de gestaţie, cu respectarea procedurilor de intervenţie prevăzute în prezentul ordin", se arată în proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică.

Potrivit ordinului iniţiat de MSP, orice medic de specialitate obstetrică-ginecologie care constată existenţa unei sarcini în evoluţie la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani are mai multe obligaţii, printre care să consemneze consultaţia acordată în registrul de consultaţii medicale al cabinetului medical sau al unităţii sanitare spitaliceşti şi să informeze gravida, precum şi reprezentantul legal al acesteia cu privire la diagnosticul complet al sarcinii, incluzând vârsta gestaţională, la beneficiul şi riscul medical al păstrării sarcinii, comparativ cu cel al întreruperii cursului acesteia, la necesitatea consilierii psihologice şi juridice a gravidei şi a reprezentaţilor legali ai acesteia, precum şi despre faptul că întreruperea cursului sarcinii care depăşeşte 14 săptămâni de gestaţie la o minoră care nu a împlinit vârsta de 15 ani se poate realiza numai în cadrul unităţilor sanitare spitaliceşti de nivel 3.

De asemenea, medicul de specialitate obstetrică-ginecologie trebuie să sesizeze (telefonic şi în scris) direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din raza administrativ-teritorială în care domiciliază minora, în termen de cel mult 24 de ore de la prezentarea gravidei la consultaţie, cu precizarea datelor de identitate ale acesteia, precum şi a vârstei sarcinii în evoluţie.

În cel mult 24 de ore de la înregistrarea sesizării, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) este obligată să realizeze evaluarea iniţială în regim de urgenţă, să întocmească raportul de anchetă socială şi să efectueze evaluarea psihologică a minorei. De asemenea, reprezentanţii DGASPC trebuie să iniţieze activităţile de consiliere psihologică şi juridică.

Potrivit proiectului de ordin, consilierea psihologică în situaţie de criză, realizată de psiholog, are ca obiective centrarea pe situaţia concretă şi găsirea unei soluţii care să ajute copilul şi familia să-şi folosească resursele pentru a depăşi situaţia şi să-şi desfăşoare activităţile de zi cu zi într-un mod cât mai acceptabil şi eficient pentru ei şi pentru cei din jur, iar consilierea psihologică pe termen lung se realizează la solicitarea minorei şi a reprezentaţilor legali ai acesteia şi este centrată pe optimizarea funcţionării persoanei copilului şi a familiei şi pe prevenirea tulburărilor afective şi comportamentale.

De asemenea, DGASPC trebuie să elibereze documentele doveditoare privind efectuarea consilierii psihologice şi juridice, să îndrume minora şi reprezentantul legal al acesteia către o unitate sanitară spitalicească, secţie sau compartiment de specialitate obstetrică-ginecologie pentru luarea în evidenţă a gravidei, dacă s-a decis păstrarea sarcinii sau pentru întreruperea cursului acesteia, dacă minora şi reprezentantul legal şi-au exprimat opţiunea în acest sens şi să monitorizeze situaţia acesteia şi a familiei sale pe o perioada de minimum şase luni după întreruperea sarcinii sau după naştere.

Medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, solicitaţi pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină survenite la o minoră în vârstă de până la 15 ani care nu depăşeşte 14 săptămâni de gestaţie, trebuie să solicite prezentarea documentelor doveditoare privind efectuarea consilierii psihologice şi juridice, să realizeze informarea medicală a minorei şi a reprezentatului legal al acesteia în vederea luării unei decizii informate.

Astfel, medicii sunt obligaţi să ofere informaţii legate de alternativele întreruperii de sarcină, de sprijinul pe care femeile gravide îl pot primi în condiţiile prevăzute de lege şi instituţiile care-l pot oferi, de tehnicile de efectuare a întreruperii de sarcină şi riscurile potenţiale ale fiecărei proceduri, inclusiv cele referitoare la anestezia folosită şi de complicaţiile şi sechelele posibile.

Totodată, medicii sunt obligaţi să obţină consimţământul informat al reprezentantului legal, ascultând opinia gravidei cu vârsta mai mică de 15 ani şi să realizeze întreruperea cursului sarcinii.

Dacă medicului de specialitate obstetrică-ginecologie i se solicită întreruperea cursului unei sarcini care depăşeşte vârsta de 14 săptămâni de gestaţie, acesta trebuie, potrivit proiectului de ordin, să informeze conducerea unităţii sanitare în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea profesională, care, la rândul său, va informa, în cel mult 24 de ore, autoritatea de sănătate publică.

Dacă solicitarea de întrerupere a cursului sarcinii se înregistrează în cadrul unui cabinet medical individual, doctorul de specialitate va informa direct autoritatea de sănătate publică.

"În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării autoritatea de sănătate publică, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului constituie, prin decizie comună, o comisie pentru analiza cazului minorei în vârsta de până la 15 ani care solicită întreruperea cursului sarcinii, care depăşeşte 14 săptămâni de evoluţie", potrivit ordinului iniţiat de MSP.

Proiectul de ordin va fi în dezbatere publică, pe site-ul MSP, până pe 21 august.

Ordinul ministerial survine cazului fetei de 11 ani din Neamţ, care a făcut întrerupere de sarcină - la 22 de săptămâni - la Spitalul King’s College din Londra.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici