MIRA: Peste 200 de incidente electorale înregistrate de la începerea campaniei

Secretarul de stat Anghel Andreescu din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), a afirmat că de la declanşarea campaniei electorale s-au înregistrat peste 200 de incidente, apreciind însă că "s-a observat o încrâncenare mai mică" faţă de alegerile locale.

15 afișări
Imaginea articolului MIRA: Peste 200 de incidente electorale înregistrate de la începerea campaniei

MIRA: Peste 200 de incidente electorale înregistrate de la începerea campaniei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit oficialului MIRA, din 31 octombrie au fost înregistrate 219 incidente, dintre care 28 numai marţi, fiind întocmite, în total, 37 de dosare penale. Majoritatea infracţiunilor au fost legate de afişajul ilegal sau distrugerea materialelor de campanie.

Andreescu, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MIRA, a precizat că numărul de incidente de la campania pentru alegerile parlamentare este aporximativ cu cele înregistrate în toată perioada campaniei electorale pentru alegerile locale.

Totodată, chestorul general Andreescu a susţinut că ministerul nu deţine date potrivit cărora vor exista evenimente "cu totul deosebite" până la data alegerilor, respectiv 30 noiembrie.

El a adăugat că în această campanie s-a observat "o încrâncenare mai mică".

Potrivit legii, cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă şi prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

De asemenea, potrivit unei decizii a CNA, televiziunile şi radiourile nu pot difuza spoturile comerciale în care apar candidaţi la alegerile parlamentare, această măsură fiind aplicată încă din 20 octombrie.

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare.

În perioada electorală, în cazul prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, acestea trebuie însoţite de următoarele informaţii: denumirea instituţiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul şi metodologia utilizată, dimensiunea eşantionului şi marja maximă de eroare, cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului.

Televotul sau anchetele făcute pe stradă în rândul electoratului nu trebuie să fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publică sau pentru un anumit grup social ori etnic.

Pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, în acest sens.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Astfel, alegerile parlamentare sunt programate pentru începere pe 30 noiembrie, între orele 7.00 şi 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici