Mircea Băsescu rămâne în ÎNCHISOARE. Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA

Tribunalul Constanţa a admis, miercuri, contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia care, în 16 februarie, hotărâse că Mircea Băsescu, poate fi eliberat condiţionat din închisoare. Decizia este definitivă şi fratele fostului preşedinte rămâne în Penitenciarul Poarta Alba.

1335 afișări
Imaginea articolului Mircea Băsescu rămâne în ÎNCHISOARE. Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA

Mircea Băsescu rămâne în ÎNCHISOARE. Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA

Decizia magistraţilor a fost luată după o săptămână de deliberare, contestaţia judecându-se miercurea trecută, când instanţa a rămas în pronunţare. Hotărârea Tribunalului Constanţa este definitivă, astfel că Mircea Băsescu rămâne în închisoare.

Judecătoria Medgidia a admis, la jumătatea lunii februarie, propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă şi a dispus eliberarea condiţionată a lui Mircea Băsescu. În opinia magistraţilor Judecătoriei Medgidia, acesta a executat fracţia prevăzută de lege, nu este recidivist, iar timpul executării pedepsei a fost „suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând „dovezi temeinice de îndreptare”. Decizia magistraţilor nu a fost însă definitivă, fiind atacată imediat de procurorii anticorupţie din Constanţa.

Tot în aceeaşi perioadă, regimul de detenţie al lui Mircea Băsescu a fost schimbat de la semideschis la deschis, iar el a fost mutat secţia exterioară a Penitenciarului Poarta Albă, de la Valu lui Traian.
Acesta a fost cea de-a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu, după cea din octombrie 2016. Şi atunci cererea a fost admisă de Judecătoria Medgidia, dar, ulterior, Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA, astfel că fratele fostului preşedinte al României a rămas în închisoare.

În luna decembrie a anului trecut, acesta a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistraţii au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, dar, conform legii, el întruneşte condiţiile pentru eliberare condiţionată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu.

Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susţinând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care şapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici