Mircea Cosma are patru terenuri, trei apartamente, două case, zece conturi bancare. DECLARAŢIA DE AVERE a preşedintelui CJ Prahova

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, reţinut, marţi, pentru trafic de influenţă, are, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, patru terenuri intravilane, trei apartamente în Ploieşti, două case în Cornu şi zece conturi sau depozite bancare de aproximativ 245.000 de lei.

1274 afișări
Imaginea articolului Mircea Cosma are patru terenuri, trei apartamente, două case, zece conturi bancare. DECLARAŢIA DE AVERE a preşedintelui CJ Prahova

Mircea Cosma are patru terenuri, trei apartamente, două case, zece conturi bancare. DECLARAŢIA DE AVERE a preşedintelui CJ Prahova (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, are, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, patru terenuri intravilane - două moştenite de la părinţi, în comuna prahoveană Cornu, în suprafaţă totală de peste 4.600 de metri pătraţi, împreună cu alte persoane, un teren în Ploieşti cumpărat în 2012 şi cotă parte dintr-un teren moştenit de la părinţi în Baia Mare.

De asemenea, Mircea Cosma deţine, în totalitate sau în cotă parte, trei apartamente în Ploieşti şi două case în comuna Cornu.

Potrivit declaraţiei de avere, Mircea Cosma are şi un autoturism Dacia Logan din 2005, moştenit de la părinţi, precum şi diverse bijuterii, dobândite între anii 1966 şi 2013, în valoare totală de 8.000 de euro.

Mircea Cosma are şi zece conturi sau depozite bancare, în lei, euro şi dolari, deschise între anii 1971 şi 2012, în valoare totală de aproximativ 245.000 de lei.

Totodată, preşedintele CJ Prahova are acţiuni la SC IRA SA Câmpina, SIF Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat, Oltenia şi la Unitehnica SA şi Unitrans SA. El mai deţine părţi sociale la Gruppo Pavia SRL şi SC Eol - Sol Energy SRL, acestei ultime societăţi acordându-i un împrumut de 35.000 de euro.

Ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, Cosma a încasat un venit anual, în 2012, de 6.108 euro. De asemenea, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma a obţinut un venit anual de 50.316 lei, iar soţia sa, Elena Cosma, ca membru al Unitehnica SA şi Turnătoria "Orion" a obţinut un venit anual de peste 85.000 de lei.

De asemenea, soţii Cosma au obţinut 16.000 de lei din vânzarea unui spaţiu al societăţii Eol-Sol Energy SRL Bărcăneşti şi peste 60.000 de lei venituri anuale din pensii.

Potrivit declaraţiei de interese, Cosma este asociat la Eol-Sol Energy, din comuna Bărcăneşti, este preşedinte al societăţii cultural-istorice "Mihai Viteazul" Ploieşti şi membru al Fundaţiei "Constantin Stere" Ploieşti.

De asemenea, este preşedinte la Asociaţia de dezvoltare intercomunitară "Management Deşeuri" Prahova şi la Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energie Regenerabilă din Ploieşti, precum şi vicepreşedinte la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Pol naţional de creştere" Ploieşti Prahova. Cosma este membru în Societatea Inginerilor Energeticieni din România şi Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Directorul Direcţiei Patrimoniu, Daniel Adrian Alixandrescu, reţinut pentru trafic de influenţă şi luare de mită în acelaşi dosar, deţine, potrivit declaraţiei de avere completată în iunie 2013, şase terenuri, din care patru agricole în judeţul Brăila, de aproximativ 50.000 de metri pătraţi, şi două terenuri intravilane, în comuna Păuleşti, judeţul Prahova, în suprafaţă totală de aproape 600 de metri pătraţi.

Aceste terenuri au fost dobândite în perioada 2009 - 2012, cele din Prahova fiind deţinute împreună cu soţia sa, Florentina Alixandrescu, consilier la Direcţia Absorbţie Fonduri Europene, din CJ Prahova.

De asemenea, Daniel Alixandrescu are un apartament de peste 60 de metri pătraţi, în Ploieşti, dobândit în anul 2000, împreună cu soţia sa.

Conform aceleiaşi declaraţii de avere, şeful Direcţiei Patrimoniu mai are două autoturisme - un Volkswagen din 2005 şi un Suzuki din 2010.

În anul 2012, Alixandrescu a vândut o casă de vacantă cu 45.000 de euro.

El are şi un credit la bancă de 5.687 de euro, contractat în 2008, cu dată scadentă 2018 şi un altul de 76.000 de lei, contractat în 2012 şi având ca dată scadentă anul 2017.

În ceea ce priveşte veniturile, Alixandrescu a obţinut din salariu un venit anual de 31.389 lei, ca angajat al Consiliului Judeţean Prahova, iar soţia sa, Florentina Alixandrescu, a obţinut un venit anual de 22.269 lei, tot din salariu.

Conform declaraţiei de interese, Alixandrescu este membru al sindicatului Consiliului Judeţean Prahova.

Fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, în vârstă de 31 de ani, urmărit în acelaşi dosar penal, are, potrivit declaraţiei sale de avere din 3 februarie, o cotă parte dintr-un teren intravilan de 5.364 de metri pătraţi, în comuna prahoveană Păuleşti, cumpărat în anul 2006 şi o cotă parte dintr-un apartament de 70 de metri pătraţi în comuna Blejoi, cumpărat în anul 2012.

De asemenea, el declară bijuterii în valoare de 10.000 de euro dobândite în perioada 2004-2013.

Deputatul PSD a vândut, în decembrie 2013, un spaţiu comercial în valoare de 250.000 de lei către societatea "Oznet" SRL. El i-a vândut mamei sale, Elena Cosma, în noiembrie 2013, părţi sociale la societatea "Oznet", în valoare de 500 de lei, precum şi părţi sociale la Unitehnica SA, în valoare de 23.700 de lei.

El are şi două conturi bancare de peste 54.000 de lei, dar şi un credit de 25.421 de euro contractat în 2011 şi scadent în 2014. Totodată, deputatul PSD a acordat un împrumut de 33.760 de lei către firma Oznet SRL.

În declaraţia de avere, Cosma precizează că în calitate de deputat a obţinut un venit anual de 58.788 de lei, iar din închirierea unui spaţiu pentru Biroul notarial al sorurii sale, Andreea Cosma, el a obţinut 3.534 de lei. Totodată, Vlad Cosma a încasat 91.500 de euro de la Toader Panait, în urma rezilierii unui antecontract pentru un imobil din Blejoi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a transmis ministrului Justiţiei, marţi, cererea şi referatul întocmit în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a parlamentarului.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate", precizează DNA, într-un comunicat.

Conform procurorilor, modul şi circumstanţele în care Cosma ar săvârşit infracţiunea de care este acuzat sunt de natură de a aduce "atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat".

În plus, conform anchetatorilor, funcţiile ocupate de deputat "potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite".

Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales în colegiul uninominal 8 Prahova, care include oraşul Mizil, acelaşi colegiu în care în 2008 a fost ales deputat Adrian Năstase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Năstase în timpul mandatului acestuia.

El a fost audiat marţi, timp de peste două ore, de procurorii anticorupţie din Ploieşti.

Deputatul Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

Mircea Cosma a fost reţinut marţi şi va fi prezentat instanţei supreme, miercuri, cu propunere de arestare preventivă.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

Mircea Cosma se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. De asemenea, el este preşedinte al filialei judeţene a PSD din august 2009 şi este vicepreşedinte PSD la nivel naţional.

În acelaşi dosar a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA, şi directorul Direcţiei Patrimoniu din Consiliul Judeţean Prahova, Daniel Alixandrescu, acesta fiind suspectat că, împreună cu şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, a trucat mai multe licitaţii, provocând un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de lei.

Potrivit şefului DNA Ploieşti, procurorul Daniel Onea, Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită, cei doi fiind suspectaţi că au organizat "în mod defectuos" licitaţii supraevaluate pe care le-au trucat, licitaţiile fiind câştigate de trei firme.

Onea a precizat că procurorii vor cere arestarea preventivă a celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici