MMFPS: Indemnizaţia pentru creşterea copilului este un drept al părintelui, nu al copilului

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) precizează că indemnizaţia pentru creşterea copilului este un drept al părintelui şi înlocuieşte pe perioada concediului venitul salarial al acestuia, pentru copii fiind acordată alocaţia de stat.

174 afișări
Imaginea articolului MMFPS: Indemnizaţia pentru creşterea copilului este un drept al părintelui, nu al copilului

MMFPS: Indemnizaţia pentru creşterea copilului este un drept al părintelui, nu al copilului

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează faptul că persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Potrivit prevederilor articolului 6 alineatul 1 din OUG 148, concediul şi indemnizaţia lunară, precum şi stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele trei naşteri sau, după caz, pentru primii trei copii adoptaţi, luaţi în plasament sau în plasament în regim de urgenţă ori încredinţaţi în vederea adopţiei.

"Textul menţionat, cuprins în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 cu modificările şi completările ulterioare, în prezent prevede acordarea indemnizaţiei pentru naştere şi nu pentru fiecare copil rezultat în urma unei singure naşteri. Prin urmare este un drept al părintelui şi nu al copilului. Această prestaţie înlocuieşte pe perioada concediului de creştere a copilului venitul salarial al părintelui care îndeplineşte condiţiile de acordare şi optează pentru această formă de sprijin", se arată într-un comunicat de miercuri al MMFPS semnat de secretarul de stat Mariana Nedelcu.

Sursa citată precizează că pentru fiecare copil născut, indiferent că părinţii realizează sau nu venituri profesionale, potrivit OUG 148/2005, se acordă alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea 61/1993, în cuantum majorat la 200 lei, faţă de valoarea actuală de 42 de lei care se acordă copiilor ce au împlinit vârsta de doi şi, respectiv, trei ani.

"Ţinând cont de cele menţionate, indiferent de numărul copiilor rezultaţi la o naştere, se acordă o singură indemnizaţie. Însă, pentru fiecare dintre copiii în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, se acordă alocaţia de stat în cuantum de 200 lei, alocaţia de stat fiind un drept al fiecărui copil. Astfel, în cazul îndeplinirii condiţiilor de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, familia va beneficia de o singură indemnizaţie în cuantum de 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei şi de una, două sau mai multe alocaţii de stat, în funcţie de numărul copiilor în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap", se mai arată în comunicatul MMFES.

Potrivit prevederilor Programului de Guvernare, MMFES are în vedere reanalizarea sistemului de prestaţii sociale, inclusiv acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

"De altfel, modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005, este prevăzută ca prioritate în Programul Legislativ. Cu această ocazie se va avea în vedere şi reconsiderarea acordării indemnizaţiei în cazul copiilor rezultaţi din sarcini multiple, după o amplă dezbatere cu societatea civilă, ministerele şi instituţiile centrale cu atribuţii în domeniu", precizează MMFPS.

Ionela Danciu din Aiud, judeţul Alba, a câştigat, în 9 octombrie 2008, la un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Alba, pe care o acţionase în judecată pentru că are tripleţi, dar primeşte indemnizaţie pentru un singur copil. În 20 octombrie 2008, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba a făcut contestaţie în anulare împotriva deciziei la un alt complet de judecată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut, marţi, contestaţia Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Alba, admiţând cererea de revizuire formulată în acest proces. Instanţa a dispus casarea deciziei prin care i s-a dat câştig de cauză Ionelei Danciu şi a hotărât rejudecarea procesului la Curtea de Apel Alba.

Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500 tripleţi.

Citeşte şi:

Mii de cereri pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Indemnizaţia pentru creşterea copilului - maxim 3 salarii medii pe economie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici