Mobilizare pe Facebook pentru donare de sânge pentru răniţii în incendiul din clubul Colectiv

Apeluri de mobilizare pentru donare de sânge au fost lansate pe Facebook, oamenii fiind îndemnaţi să ajute astfel persoanele rănite în incendiul izbucnit în clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.

4474 afișări
Imaginea articolului Mobilizare pe Facebook pentru donare de sânge pentru răniţii în incendiul din clubul Colectiv

Mobilizare pe Facebook pentru donare de sânge pentru răniţii în incendiul din clubul Colectiv

Astfel, pe pagina ”Şi eu donez”, pe lângă mesaje de mobilizare pentru donarea de sânge, a fost postat şi un link cu centrele de transfuzii din ţară.

”Tragedie în această seară, în Capitală! Sunt aproape 180 de răniţi la toate spitalele din Bucureşti. Mergeţi şi donaţi sânge pentru ei. Au nevoie de ajutorul nostru. DAŢI MESAJUL MAI DEPARTE!”, se arată pe pagina respectivă de Facebook.

Zeci de persoane au adăugat, până în prezent, comentarii prin care îşi arată disponibilitatea de a dona sânge sau cer informaţii privind centrele şi spitalele unde pot face acest lucru.

De altfel, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru MEDIAFAX că oamenii pot dona sânge pentru victimele incendiului începând de sâmbătă dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din Bucureşti şi la Spitalul Universitar.

Potrivit acestuia, în toate spitalele de urgenţă din Capitală au fost chemate cadre medicale de acasă, pentru a putea face faţă numărului foarte mare de răniţi.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 27, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ anunţat de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, care a mers la faţa locului.

Arafat a spus că sunt aproape 180 de răniţi în spitale, care au fost transportaţi atât cu ambulanţele, dar şi care au ajuns prin mijloace proprii.

Cei mai mulţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov.

Potrivit lui Arafat, în momentul de faţă se analizează dacă trebuie mutaţi pacienţi de la un spital la altul în Capitală sau chiar la secţii de terapie intensivă din afara Bucureştiului.

Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna la 021.206.92.91 pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse, a mai anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră de la producerea incendiului. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici