Mortalitatea maternală s-a dublat în România. În Satu Mare este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti

Mortalitatea în ceea ce priveşte copiii sub un an s-a dublat în România, iar în judeţul Satu Mare, rata este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti.

1686 afișări
Imaginea articolului Mortalitatea maternală s-a dublat în România. În Satu Mare este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti

Mortalitatea maternală s-a dublat în România. În Satu Mare este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei Salvaţi Copiii, diferenţele între judeţe sunt foarte mari în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile. Asta deşi rata naţională este în uşoară scădere de la o medie de 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020.

În judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti. Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. Concret, au fost 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020.

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an.

Cea mai mare rată a mortalităţii infantile este în judeţele Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii, Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii şi Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.

Cea mai mica rată a mortalităţii infantile este în municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi în judeţele Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii şi Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici