MS aşteaptă de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri

Ministerul Sănătăţii (MS) aşteaptă, luni, de la conducerea Institutului "Cantacuzino" planul de măsuri care să permită obţinerea autorizaţiei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccinuri, document care trebuie să fie agreat de către Agenţia Naţională a Medicamentului.

48 afișări
Imaginea articolului MS aşteaptă de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri

MS aşteaptă de la Institutul "Cantacuzino" soluţiile pentru reluarea producţiei de vaccinuri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut, săptămâna trecută conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului "Cantacuzino" soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, dar şi mai multă responsabilitate în gestionarea situaţiei create.

El a făcut această cerere după ce directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, a anunţat că Agenţia Naţională a Medicamentului a retras, în 8 februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât a expirat autorizaţia GMP (bune practici de fabricaţie).

Conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului are obligaţia să programeze, în regim de urgenţă, până la sfârşitul lunii martie, inspecţia pentru acordarea avizelor necesare, astfel încât, la începutul lunii aprilie, producţia de vaccinuri la Institutul "Cantacuzino" să poată fi reluată.

"În orice ţară, producerea vaccinurilor şi a produselor injectabile reprezintă o problemă de strategie naţională. Este nevoie de o mai mare seriozitate din partea dumneavoastră în ceea ce priveşte tratarea acestui subiect şi vă atrag atenţia că nerespectarea termenelor stabilite astăzi va duce la sancţiuni", a declarat ministrul Sănătăţii în întâlnirea cu oficialii celor două instituţii, după oprirea producţiei de vaccinuri.

Totodată, Cseke Attila preciza recent, la Arad, că vaccinurile produse până în prezent de Institutul "Cantacuzino" sunt corespunzătoare normelor naţionale şi internaţionale de calitate.

Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino" se află în această perioadă în faza de reautorizare a ariei de producţie.

Imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare cu produsele realizate de Institutul "Cantacuzino" vor fi reluate după reobţinerea autorizaţiei de fabricaţie, scadentă în această perioadă, menţionează Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici