Năstase: Am câştigat un nou mandat de deputat şi evident că trebuia să fiu chemat la DNA

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat în dosarul în care este cercetat pentru finanţarea campaniei electorală din 2004, că după ce a câştigat un nou mandat de deputat, era evident că procurorii anticorupţie îl vor chema la audieri.

21 afișări
Imaginea articolului Năstase: Am câştigat un nou mandat de deputat şi evident că trebuia să fiu chemat la DNA

Năstase: Am câştigat un nou mandat de deputat şi evident că trebuia să fiu chemat la DNA (Imagine: Mediafax Foto)

Adrian Năstase a spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a stat mai bine de o oră, că până în prezent el nu a dat nicio declaraţie în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2004 şi că nu va face acest lucru nici în viitor, "din principiu", întrucât consideră că DNA acţionează ca o poliţie politică.

"Mă aflu aici pentru a respecta o tradiţie. Mă întâlnesc periodic cu prietenii mei de la DNA. Ritmul acestor întâlniri depinde de eventualele evenimente politice. Când eu sau PSD avem succese, apar invitaţiile la DNA inevitabil. Este la fel ca la tango, când faci un pas, ştii clar că partenera ta va trebui să facă o mişcare conform regulamentului. De data asta lucrurile sunt mai complicate, pentru că PSD a obţinut un scor mai mare decât se aştepta, iar eu am obţinut un nou mandat de parlamentar, cu peste 60 la sută din voturile din colegiu. Era, deci, de aşteptat să fiu invitat de prietenii mei de la DNA pentru o nouă întâlnire", a declarat Năstase.

El a mai spus că nu a văzut decât nişte acte din acest dosar şi că acesta este unul voluminos, având peste 80 de volume.

Năstase a afirmat că procurorii anticorupţie încearcă eludarea de la unele articole constituţionale privind modul de începere a urmăririi penale, astfel încât el să poată fi trimis în judecată fără avizul Parlamentului.

"Se încearcă eludarea unor prevederi constituţionale referitoare la începerea urmăririi penale, iar ceea ce pot eu să vă spun este că avocaţii mei mi-au spus că nu există niciun fel de referire directă la persoana mea în acest dosar. Sunt nişte chestiuni contractuale între diferite firme. Ceea ce este foarte ciudat e că procurorii, după ce au descoperit că Parlamentul are, conform Constituţiei, un anumit rol în declanşarea urmăririi penale, au stabilit că dimineaţă, între orele 6.00 şi 8.00, eu nu eram prim-ministru, ci preşedinte de partid şi, ca atare, în calitate de preşedinte de partid, aş fi obţinut nişte bani de la «Trofeul calităţii», bani care iniţial erau destinaţi cumpărării termopanelor din Zambaccian. După ce au văzut că investiţia din Zambaccian fusese terminată la momentul la care s-a făcut «Trofeul calităţii», au mutat dosarul în sărindar şi au spus că acei bani au fost daţi pentru campania electorală", a precizat Năstase.

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat în dosarul în care este cercetat pentru finanţarea campaniei electorale din 2004.

Procurorii anticorupţie anchetează modul în care Adrian Năstase, în calitate de preşedinte PSD în 2004, ar fi obţinut anumite sume în campania electorală din acel an. În acelaşi dosar este cercetată şi Irina Jianu, care conducea Inspectoratul de stat în construcţii în acea perioadă.

La începutul lunii iulie, procurorii DNA i-au prezentat lui Adrian Năstase acuzaţiile în dosarul "Trofeul calităţii", care ar avea legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2004.

Năstase declara atunci că dosarul este unul politic şi că nu va da declaraţii procurilor anticorupţie. Fostul premier preciza că procurorii i-au prezentat acuzaţiile, dar nu înţelege de ce a fost citat în dosarul "Trofeul calităţii", pentru că nu există probe care să-l învinuiască.

"Eu nu puteam semna niciun fel de document", declara Năstase, care a precizat că dacă ar fi făcut campanie pentru preşedintele american George W. Bush, procurorii anticorupţie l-ar fi chemat pe acesta la audieri, doar pentru că imaginea sa ar fi apărut pe nişte afişe electorale.

Acesta a spus şi că a ajuns la DNA pentru că PSD a câştigat alegerile locale, iar Băsescu a pierdut. "Este un dosar politic, nu fac declaraţii la DNA", susţinea Năstase.

Actualul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD a spus şi că în acest dosar ar fi vorba de peste 10 miliarde de lei vechi, pe care i-ar fi folosit pentru a-şi sponsoriza campania electorală, însă nu ştie suma exactă din dosar. Năstase a precizat şi că procurorii anticorupţie "au mutat" dosarul său pentru a-l putea învinui fără să aibă nevoie de avizul Parlamentului. Astfel, acesta este cercetat în calitate de preşedinte al PSD, şi nu de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici