Năstase despre cazul Ramonei Cîciu: Scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea

Fostul premier Adrian Năstase susţine, pe blog, că munca până peste limitele epuizării fizice "bântuie" în România, iar Guvernul şi preşedintele nu îşi asumă responsabilitatea pentru o minimă protecţie a tinerilor din partea statului.

34 afișări
Imaginea articolului Năstase despre cazul Ramonei Cîciu: Scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea

Năstase despre cazul Ramonei Cîciu: Scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cu cinismul său binecunoscut, Traian Băsescu spune că perspectiva şomajului a dus la creşterea productivităţii muncii. Ca şi cum românii care l-au ales preşedinte ar munci doar sub ameninţarea şomajului. Putem vorbi astăzi şi despre un alt efect al acestei ameninţări, care nu şi-ar găsi niciodată locul într-un discurs prezidenţial sau în discursurile de propagandă ale actualului Guvern. Este vorba de munca până peste limitele epuizării fizice care bântuie prin birourile de lucru din România tocmai ca rezultat al faptului că mediul privat nu a primit niciun alt sprijin din partea statului în afară de trimiterea în şomaj", scrie Năstase în postarea intitulată "Scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea (gânduri despre un caz foarte trist)".

El aminteşte că Ramona Carmen Cîciu, o tânără în vârstă de 34 de ani din Bucureşti, mamă a doi copii, a făcut stop cardio-respirator la birou şi a murit, sâmbătă, nereuşind să iasă dintr-o comă profundă.

"Colegii săi spun că femeia muncea continuu, atât acasă cât şi la birou, pentru a-şi termina proiectele. După ce compania la care lucra a fost obligată să facă încă o serie de concedieri, singură să şansa de a continuă să muncească şi să câştige banii necesari pentru a-şi întreţine cei doi copii a fost să lucreze pe rupte, peste limitele ce i-ar putea fi impuse de sănătate, timpul petrecut cu familia sau chiar şi simplele pauze de masă, ce fuseseră scoase din program", scrie Năstase.

Fostul premier menţionează că nu este primul exemplu de moarte prin epuizare, "determinată de un mediu unde dorinţa patronilor pentru competitivitate depăşeşte orice limită umană".

"Cazul Raluca Stroescu a alarmat numeroşi părinţi de tineri care muncesc peste 10 ore pe zi sau pur şi simplu numeroşi români care se simţ afectaţi de incompetenţa statului, fiind determinaţi să muncească peste puterile lor. Semnalul de alarmă pe care acest nou caz trebuie să-l tragă este mai presus de ideologii. Este vorba despre un semnal de alarmă pentru toţi cei responsabili de faptul că, prin propria incompetenţă sau rea-voinţa, permit că aceste cazuri să devină o obişnuinţă sau chiar o normă de creştere a productivităţii muncii. Nimeni nu ar trebui să poată cere mai mult decât este uman posibil de oferit. Aici este vorba însă şi de responsabilitatea Guvernului", scrie Năstase.

Liderul PSD susţine că tinerii zilelor noastre au nevoie de un minim de protecţie, în primul rând, din partea statului, "pe care PDL, Traian Băsescu şi Emil Boc o resping ca pe o barieră în calea productivităţii muncii".

"De fapt, oamenii muncesc mult mai bine atunci când nu au grija zilei de mâine. Or, guvernanţii noştri, cei care ar trebui să înţeleagă cel mai bine aceste lucruri, au, ei înşişi, un nivel al performanţei şi al productivităţii, din ce în ce mai mic. Deşi, ar trebui să fie mai ridicat. Oricum, au dovedit că nu au grija zilei de mâine pentru românii pe care îi guvernează. După evenimentul de ieri (sâmbătă, n.r.), toate eforturile noastre vor trebui canalizate înspre Guvern pentru a ne asigura că nu vom mai avea şi alţi tineri în situaţii similare. Pentru a se baza pe aceşti oameni, Guvernul trebuie să devină raţional, sau să plece, definitiv. Scopul muncii trebuie să fie viaţa, nu moartea", se arată în închierea postării lui Năstase.

Carmen Ramona Cîciu, căreia i s-a făcut rău la serviciu şi care a stat în comă profundă câteva zile, a murit, sâmbătă, la ora 19.45, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici