Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calităţii, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian

Adrian Năstase a declarat miercuri, la ICCJ, că dosarul Trofeul Calităţii a fost "fabricat" de DNA pentru că suma găsită prejudiciu de procurorii anticorupţie nu mai putea fi legată de imobilul din Zambaccian, deoarece construcţia acestuia era deja finalizată în 2004.

806 afișări
Imaginea articolului Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calităţii, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian

Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calităţii, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Fostul premier spus, în ultimul cuvânt în faţa unui complet de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că s-a dorit inculparea lui în cât mai multe dosare, astfel că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind şi cazul celui cunoscut ca Trofeul Calităţii.

Referitor la acest dosar, Năstase a afirmat că procurorii anticorupţie au făcut tot posibilul pentru a-l "agăţa" în calitatea sa de fost premier. El a mai arătat că procurorilor nu le-au ieşit calculele şi, pentru că nu puteau lega o sumă de bani constatată ca prejudiciu de construcţia imobilului din Zambaccian, au hotărât crearea dosarului Trofeul Calităţii, cu el în calitate de preşedinte de partid.

Adrian Năstase a menţionat că, în 2004, construcţia imobilului din Zambaccian era finalizată, astfel că procurorii au decis legarea sumei ce reprezintă actualul prejudiciu din Trofeul Calităţii de bunurile electorale distribuite la campania din acel an.

"DNA a trimis comisii rogatorii în foarte multe ţări, au căutat continuu conturi ale mele prin off-shore-uri din străinătate. Pentru că, în 2004, nu mai puteau lega banii de clădire din Zambaccian, şi-au spus că trebuie găsită o modalitate prin care să cuprindă acei bani. Aceste acuzaţii nu au niciun fel fundament, (...) iar caruselul numirilor în funcţii a creat anumite suspiciuni. Iniţial, s-a dorit acuzarea mea ca prim-ministru", le-a spus Năstase magistraţilor.

Fostul premier a mai arătat că îi pare rău de situaţia celorlalţi inculpaţi din dosar, despre care a susţinut că au fost anchetaţi şi condamnaţi tocmai din cauză că îl cunoşteau.

În final, Năstase a arătat că miza politică a acestui dosar este dovedită de o afirmaţie de miercuri a procurorului DNA, făcută în şedinţa de judecată, prin care anchetatorul a solicitat instanţei ca, în cazul menţinerii condamnării fostului premier, acestuia să-i fie luate şi o serie de drepturi civile şi politice.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut, miercuri, contestaţiile procurorului DNA şi ale inculpaţilor din dosarul Trofeul Calităţii, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici