Naşterea lui Nicolae Ceauşescu, comemorată chiar şi pe viscol de nostalgici, cu vin şi colivă - GALERIE FOTO

Petre Ignatencu, alături de 15 membri ai fostului Partid Comunist Român şi alţi nostalgici, l-a comemorat, joi, 26 ianuarie, în ciuda viscolului, cu vin roşu şi colivă, pe "predecesorul" său în funcţia de preşedinte al PCR, Nicolae Ceauşescu, la 94 de ani de la naştere.

1533 afișări
Imaginea articolului Naşterea lui Nicolae Ceauşescu, comemorată chiar şi pe viscol de nostalgici, cu vin şi colivă - GALERIE FOTO

Naşterea lui Nicolae Ceauşescu, comemorată chiar şi pe viscol de nostalgici, cu vin şi colivă (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Tovarăşii", în frunte cu preşedintele PCR Petre Ignatencu, s-au strâns încă de dimineaţă la mormântul soţilor Ceauşescu din Cimitirul Ghencea Civil, cu steaguri roşii cu "secera şi ciocanul" şi pancarte cu mesaje anti-capitaliste.

Iniţial, peisajul hibernal din Cimitirul Ghencea Civil, viscolul, zăpada de un metru de pe morminte, dar şi mutarea cuplului dictatorial în urma deshumării din 21 iulie 2010, i-au derutat pe unii nostalgici.

Membrii PCR au depus două coroane de flori pe mormântul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, i-au elogiat, iar la sfârşitul discursurilor secretarul Biroului Executiv al PCR, Stan Dumitrică, a vărsat, simbolic, vin roşu pe mormânt, spunând "Dumnezeu să-l ierte!", invocarea divinităţii fiind repetată de toţi comuniştii.

Stan Dumitrică a mai spus că până şi preşedintele american Barak Obama condamnă capitalismul şi că Nicolae Ceauşescu ar merita o statuie în faţa Casei Poporului pentru că "el a făcut-o", dar şi Ion Iliescu, cu menţiunea ca statuia acestuia din urmă să fie amplasată în faţa a ceea ce "a făcut el".

Întâmplarea face ca tovarăşul Stan Dumitrică - a cărui funcţie în partid i-ar aduce rolul de prim-ministru în puţin probabila viitoare guvernare a PCR - este tot scund, a lucrat "la fiare" în mandatul lui Nicolae Ceauşescu şi în străinătate după evenimentele din 1989.

GALERIE FOTO

După ce s-a încălzit cu, poate, un strop de vin mai mult, tovarăşul secretar al Biroului Executiv al PCR şi-a apostrofat un mai tânăr coleg de partid care se apucase să cânte Internaţionala Socialistă începând cu refrenul.

"Păi vezi că nu ştii? Începe aşa: Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii / Voi, osîndiţi la foame, sus! / Să fiarbă-n inimi răzvrătirea / Să-nceapă al lumii vechi apus! / Sfîrşiţi odată cu trecutul negru, / Sculaţi, popor de osîndiţi! / Azi nu sînteţi nimic în lume, / Luptaţi ca totul voi să fiţi!", a recitat secretarul Biroului Executiv al PCR, e drept, nu din minte, ci de pe o hârtie imprimată.

Tovarăşul secretar al Biroului Executiv al PCR a fost susţinut, în demersul său liric, de un alt coleg de partid cu ajutorul soneriei "Internaţionalei..." care se auzea dintr-un "produs imperialist", respectiv un telefon mobil, despre care acesta din urmă susţinea că sună astfel în mod uzual.

La sfârşit, o femeie în vârstă a scos dintr-o sacoşă o colivă învelită într-un staniol şi mai multe "pacheţele cu mâncare", spunând că a pus ce a avut pe-acasă.

Femeia a ignorat întrebarea legată de modul în care se împacă obiceiurile ortodoxe cu ateismul ideologiei marxiste, convinsă fiind de faptul că "Ceauşescu avea icoane în casă".

La mormântul cuplului au fost împărţite calendare mici cu chipurile foştilor lideri comunişti Gheorghe Gheorghiu Dej, Gheorghe Apostol şi Nicolae Ceaşuşescu.

(Material realizat de Ionut Muresan, ionut.muresan@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici