Nava pierdută a exploratorului polar Ernest Shackleton a fost găsită după mai bine de 100 de ani. Povestea fascinantă a navei scufundate în 1915

  • Cercetătorii au descoperit epava, remarcabil de bine conservată, a navei Endurance a exploratorului polar Ernest Shackleton.
  • Descoperirea vine la mai bine de un secol după ce acesta a fost înghiţită de gheaţa din Antarctica în timpul a ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai eroice expediţii din istorie.
3796 afișări
Imaginea articolului Nava pierdută a exploratorului polar Ernest Shackleton a fost găsită după mai bine de 100 de ani. Povestea fascinantă a navei scufundate în 1915

O echipă de arheologi marini, ingineri şi alţi oameni de ştiinţă au folosit o navă spărgătoar de gheaţă şi drone subacvatice pentru a localiza epava pe fundul Mării Weddell. Expediţia a anunţat miercuri descoperirea.

Imaginile şi înregistrările video ale epavei arată nava din lemn cu trei catarge în stare impecabilă, cu literele din foiţă de aur pe care scrie "Endurance" încă lipite pe pupa şi cu cârma din lemn a navei încă în poziţie verticală.

"Aceasta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată", a declarat Mensun Bound, directorul explorării. Bound a precizat că epava este într-o stare de conservare suprinzător de bună.

Expediţia Endurance22 s-a îmbarcat din Cape Town, Africa de Sud, la începutul lunii februarie, cu o navă capabilă să străpungă gheaţa de 1 metru grosime. Echipa, care a inclus peste 100 de cercetători şi membri ai echipajului, a desfăşurat drone subacvatice care au pieptănat fundul mării timp de două săptămâni în zona în care s-a înregistrat scufundarea navei în 1915, scrie ABC News.

Exploratorul britanic Shackleton nu şi-a îndeplinit niciodată ambiţia de a deveni prima persoană care a traversat Antarctica prin Polul Sud. De fapt, el nu a pus niciodată piciorul pe continent.

Înainte ca nava să se scufunde sub apele îngheţate, echipajul lui Shackleton a încărcat mâncare şi alte provizii în trei bărci de salvare pentru a scăpa şi şi-a instalat tabăra pe banchize.

Shackleton şi căpitanul său, Frank Worsley, au traversat apoi 1.287 de kilometri într-o navă de 7 metri până la insula Georgia de Sud, o comunitate îndepărtată de vânători de balene, pentru a primi ajutor. Această călătorie reuşită este considerată o faptă eroică, iar răspunsul decisiv al lui Shackleton la o tragedie iminentă este considerat şi astăzi un model de cum să conduci în circumstanţe dificile.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici