Ne afectează decizia luată de Scholz? Despre conducta Nord Stream 2

Cancelarul german Olaf Scholz a suspendat procesul de certificare pentru conducta de gaz natural Nord Stream 2, după ce Rusia a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei, Occidentul temându-se acum că va urma o invazie la scară largă.

Urmărește
12430 afișări
Imaginea articolului Ne afectează decizia luată de Scholz? Despre conducta Nord Stream 2

Conducta submarină leagă direct gazul rusesc de Europa prin Germania şi este finalizată, dar încă nu funcţionează. A devenit o ţintă majoră deoarece guvernele occidentale încearcă să exercite o pârghie asupra Rusiei pentru a descuraja alte mişcări militare împotriva vecinului său.

Ce este Nord Stream 2?

Este o conductă de gaz natural de 1.230 de kilometri (764 de mile) sub Marea Baltică, care merge de la Rusia până la coasta baltică a Germaniei.

Aceasta rulează în paralel cu o altă conductă construită anterior, Nord Stream, şi ar reuşi să îi dubleze capacitatea, ajungându-se la 110 miliarde de metri cubi de gaz pe an, noteată AP News.

Conducta a fost umplută cu gaz, dar aştepta aprobarea Germaniei şi a Comisiei Europene.

Cum a „blocat” Scholz conducta?

Autoritatea de reglementare a utilităţilor din Germania revizuia conducta pentru a fi în conformitate cu reglementările europene privind concurenţa loială. De fapt, acest proces de analiză a fost întrerupt în urma declaraţiilor date de Scholz în decursul zilei de marţi, 22 februarie.

Concret, Germania trebuia să prezinte un raport cu privire la modul în care conducta ar afecta securitatea energetică, iar Scholz a spus că raportul este retras.

De ce a venit acum decizia lui Scholz?

Scholz, care a preluat conducerea Germaniei în decembrie, a susţinut proiectul în calitate de ministru de finanţe pentru predecesorul său, Angela Merkel. Pe măsură ce Rusia a adunat trupe în apropierea graniţei cu Ucraina, actualul cancelar a evitat să se refere la Nord Stream 2 în mod specific, chiar dacă oficialii americani au spus că proiectul nu va continua dacă Rusia ar invada.

Totuşi, Scholz a avertizat că Rusia se va confrunta cu „consecinţe grave” şi că sancţiunile trebuie să fie pregătite din timp. Germania a convenit anterior cu SUA să acţioneze împotriva Nord Stream 2 dacă Rusia foloseşte gazul ca armă sau atacă cumva Ucraina.

Cancelarul a spus marţi că recunoaşterea din partea Rusiei a independenţei zonelor controlate de rebeli din Ucraina a marcat o „încălcare gravă a dreptului internaţional” şi că este necesar să „transmitem un semnal clar Moscovei că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”.

De ce este importantă conducta pentru Rusia?

Gigantul gazier de stat Gazprom spune că va satisface nevoia tot mai mare a Europei de gaze naturale la preţuri accesibile şi va completa conductele existente prin Belarus şi Ucraina.

Nord Stream 2 ar oferi o alternativă la sistemul îmbătrânit al Ucrainei despre care Gazprom spune că are nevoie de renovare, reduce costurile prin economisirea taxelor de tranzit plătite Ucrainei şi ar evita episoade precum scurtele întreruperi ale gazului din 2006 şi 2009 din cauza disputelor de preţ şi de plată dintre Rusia şi Ucraina.

Europa este o piaţă cheie pentru Gazprom, ale cărei vânzări susţin bugetul guvernului rus. Europa are nevoie de gaz pentru că acesta înlocuieşte centralele nucleare şi pe cărbune dezafectate înainte ca sursele de energie regenerabilă, cum ar fi eolianul şi solarul, să fie construite şi cât mai răspândite.

Suspendarea Nord Stream 2 îi va duce pe europeni „în pragul îngheţului”?

Nu. Chiar înainte de mişcarea lui Scholz, autorităţile de reglementare au precizat că procesul de aprobare nu ar putea fi finalizat în prima jumătate a anului. Aceasta înseamnă că Nord Stream 2 nu ar fi ajutat la satisfacerea nevoilor de încălzire şi electricitate în această iarnă deoarece continentul se confruntă cu o penurie de gaz .

Totuşi, penuria din această iarnă a continuat să alimenteze îngrijorările legate de dependenţa de gazul rusesc. Rusia s-a abţinut de la vânzările de gaze pe termen scurt – chiar dacă a îndeplinit contracte pe termen lung cu clienţi europeni – şi nu a reuşit să-şi umple depozitul subteran din Europa.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus că deficitul subliniază necesitatea de a aproba rapid Nord Stream 2, crescând îngrijorările cu privire la utilizarea de către Rusia a gazului pentru a câştiga influenţa asupra Europei.

Ar putea Rusia să oprească complet transportul de gaz spre Europa?

În timp ce Europa are nevoie de gaz rusesc, Gazprom are nevoie de piaţa europeană. Această interdependenţă este motivul pentru care mulţi cred că Rusia nu va întrerupe livrările către Europa, chiar dacă conflictul din Ucraina va escalada în continuare, iar oficialii ruşi au subliniat că nu au intenţia de a face acest lucru.

Între timp, conflictul Ucraina-Rusia a dat deja guvernelor europene mai multe motive pentru a-şi furniza gazul din altă parte, cum ar fi gazul lichefiat adus cu vaporul din SUA, Algeria şi alte locuri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici