Negociatorii OMS nu reuşesc să elaboreze un tratat privind pandemia

145 afișări
Imaginea articolului Negociatorii OMS nu reuşesc să elaboreze un tratat privind pandemia

Negociatorii OMS nu reuşesc să elaboreze un tratat privind pandemia

După pandemia COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost rugată să redacteze un acord cu privire la modul în care să răspundă la următoarea pandemie inevitabilă şi să evite paşii greşiţi şi disparităţile de la ultima.

„Nu suntem acolo unde am sperat că vom fi atunci când am început acest proces", a declarat Roland Driece, copreşedinte al comisiei de negociere a OMS pentru acord.

Un proiect final de tratat a fost programat pentru a fi prezentat la Adunarea Mondială a Sănătăţii de săptămâna viitoare, reuniunea anuală a miniştrilor sănătăţii de la Geneva.

„Acesta nu este un eşec", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, după încheierea negocierilor.

„Vom încerca totul - crezând că orice este posibil - şi vom face ca acest lucru să se întâmple, deoarece lumea are încă nevoie de un tratat privind pandemia", a spus el.

Pandemia COVID-19 a ucis milioane de oameni din întreaga lume, a distrus sistemele de sănătate şi a perturbat economiile.

Tedros a descris imensa disparitate dintre ţările bogate şi cele sărace în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri şi la alte necesităţi drept „un eşec moral catastrofal".

Cu toate acestea, şeful OMS îşi menţine speranţa că OMS va veni cu un plan pentru a aborda mai echitabil următoarea pandemie.

„Multe dintre provocările care au provocat un impact grav în timpul COVID -19 încă există", a spus el.

Driece şi Precious Matsoso, copreşedinţii comisiei de negociere, nu au intrat în detalii despre punctele în care discuţiile s-au împotmolit. Dar alţii au subliniat diferenţele privind schimbul de informaţii despre agenţii patogeni, drepturile de proprietate intelectuală şi accesibilitatea vaccinurilor.

Potrivit unui reportaj realizat de The Associated Press, ţările în curs de dezvoltare sunt îngrijorate de faptul că ar putea furniza mostre de virusuri care să fie folosite pentru dezvoltarea de vaccinuri, dar apoi să nu-şi poată permite aceste vaccinuri.

Unii senatori republicani americani au protestat în faţa administraţiei Biden că proiectul de tratat conţinea aspecte legate de „drepturile de proprietate intelectuală". Iar Marea Britanie a declarat că va fi de acord cu tratatul doar dacă „aderă la interesul naţional şi suveranitatea britanică", a relatat AP.

Agenţia France-Presse a precizat că a văzut un proiect de acord din care o mare parte a fost aprobată, dar au existat o serie de alte secţiuni care nu au fost aprobate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oms,
pandemie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici