Nereguli grave la Spitalul din Târgu Jiu: produse medicale expirate şi sală de operaţii fără apă sterilă

Produse medicale expirate, sală de operaţii fără apă sterilă, pereţi degradaţi, hrana pacienţilor transportată cu o maşină neigienizată şi împărţită de angajaţi în haine murdare. Acestea sunt o parte dintre neregulile găsite de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul din Târgu Jiu.

1554 afișări
Imaginea articolului Nereguli grave la Spitalul din Târgu Jiu: produse medicale expirate şi sală de operaţii fără apă sterilă

Secretele şocante ale Spitalului Târgu Jiu sunt scoase la lumină: infiltraţii în Secţia de Chirurgie, îmbrăcăminte murdară a personalului, angajaţii care curăţă instrumentarul habar n-au etapele

În raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, despre care mai multe autorităţi spuneau că era ţinut secret, dezvăluit joi, se arată, că în urma verificărilor efectuate în luna martie au fost descoperite mereguli grave. Printre acestea se numără sală de operaţii fără apă sterilă, pereţi degradaţi, cu infiltraţii în Secţia de Chirurgie, instrumente sterile depozitate lângă cele nesterile şi o maşină neigienizată pentru transportul hranei pacienţilor.

Maşina pentru transportul alimentelor nu era curăţată şi dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecţii de către personalul desemnat, iar conducătorul auto nu avea echipament de protecţie corespunzător, conform normelor sanitare. Persoana care împărţea hrana pacienţilor, la cele patru secţii: oncologie, boli infecţioase, psihiatrie, dermatologie, nu avea echipament de protecţie adecvat, nu purta mănuşi, bonetă, iar la data controlului echipamentul de protecţie prezenta urme vizibile de mizerie”, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestuia, la Secţia de Medicină Internă I, în frigiderul din cabinetul asistentelor erau păstrate alături de medicamente, şi produse alimentare, iar lenjeria murdară era depozitată în baie. „Nu se respectă circuitul lenjeriei murdare, boxa destinată depozitării temporare a acesteia se afla în grupul sanitar”, se mai precizează în raport.

În cabinetul Obstetrică-Ginecologie au fost găsite, conform raportului, flacoane de alcool etilic expirate din 2015. Mai mult, inspectorii au descoperit că anumiţi medici din cadrul SJU Târgu-Jiu lucrează cu unele aparate pe care nu ştiu să le folosească, iar dezinfecţia instrumentarului era făcută haotic.

Personalul care efectuează manevre de curăţare şi dezinfecţie a instrumentarului şi a componentelor bronhoscopului şi endoscopului, verificat prin sondaj, nu cunoaşte etapele de curăţare şi dezinfecţie, pe care este obligatoriu să le aplice asupra instrumentarului şi echipamentelor pe care le prelucrează între utilizări. Nu se poate face dovada elaborării Ghidului de izolare al unităţii sanitare, în vederea aplicării precauţilor specifice în cazul depistării colonizărilor/infecţiilor cu germeni multiplurezistenti la pacienţii internaţi”, se mai arată în raport.

Gigel Capotă, care fost până miercuri manager al spitalului, a revenit la funcţia de director fianciar contabil, pe care a mai ocupat-o între anii 2015-2017.

Am revenit la funcţia de director fianciar contabil. Eu am spus foarte clar. Mi-am dat demisia din funcţia de manager pentru a proteja instituţia şi angajaţii, pentru că toată ziua erau acuze asupra spitalului. O să vedeţi că o să înceteze şi din nou va fi soare şi frumos, când nu mai e Capotă manager”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gigel Capotă.

Acesta a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi fost susţinut în funcţie de PSD. „Ce treabă am eu cu PSD-ul? Care e problema cu PSD? Orice om din ţara asta poate să aibă o afinitate către un partid. Încalc vreo regulă? Eu am spus foarte clar că nu fac parte din niciun partid, poate pe viitor o să mă înscriu şi eu la vreun partid. Este vreo problemă? Contractul meu de management nu avea treabă cu acel raport, care vizează o activitate mai în spate. A fost practic un audit al activităţii din spate, pentru că ştiţi câte nenorociri au venit din spate, cu repercursiuni asupra bugetului. S-au lăsat nişte măsuri, pe care noi, în proporţie de 90% le-am pus la punct”, a mai declarat Capotă.

Taguri:
nereguli,
spital,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici