Nereguli grave la un spital din România: Managerul şi-a dat demisia

Nereguli grave la Spitalul de Urgenţă Târgu-Jiu au fost prezentate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, acesta afirmând că este vorba despre „neglijenţă criminală”. În timp ce parlamentarul prezenta date din raport, managerul spitalului şi-a dat demisia.

1453 afișări

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, miercuri, în faţa Spitalul de Urgenţă Târgu-Jiu, că gravele nereguli apar într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, de care nu a reuşit să facă rost oficial.

Mai mult, acesta susţine că, în noaptea de luni spre marţi, a făcut un tur al spitalului din oraş, vizitând câteva secţii după ora 1.00. Deputatul a spus că a găsit, la baie, materii fecale curgând dintr-o conductă, nu era hârtie igienică, dezinfectant sau săpun lichid.

Ungureanu a afirmat că a vizitat în ultima perioadă 60 de spitale, dar nicăieri nu a văzut o dezordine şi o mizerie atât de mare.

Acesta a vorbit şi despre posibila tăinuire a informaţiilor despre infecţiile nosocomiale: „S-a vorbit despre nişte infecţii nosocomiale ascunse de nişte doctori. Situaţia este mult mai gravă, vorbim despre incapacitatea spitalului de a asigura apă sterilă, tot instrumentarul este spălat cu apă nesterilă. Dacă mergeţi, oricare dintre voi în spital, sunteţi în pericol de moarte. Acest raport, din păcate, nu a ajuns la Parchet, ceea ce este o catastrofă pentru toţi cei care trăiesc în această zonă. Raportul se referă la doi ani. În pagina 53 a raportului este vorba despre încăperea unde este bronhoscopul, în încăpere nu există sursă de apă sterilă necesară clătirii finale a componentelor bronhoscopului. Nu există niciun sistem de sterilizare. Au fost identificate în cabinetul de Obstetrică - ginecologie, în dulap, produse cu termen de valabilitate depăşit, flacoane de alcool etilic cu care se face dezinfecţia, expirate din 2015. Sunt instrumente pe zona de Urologie, nişte sonde expirate din 2011. Secţia de Chirugie Generală este o catastrofă. De ce doamna Pintea nu a dat acest raport?”.

Ungureanu a anunţat că va sesiza Parchetul în acest caz şi va depune o plângere penală împotriva managerului spitalului. Toţi medicii care se fac responsabili de gravele nereguli trebuie să explice în faţa procurorilor de ce au existat informaţii ascunse şi de ce este există mizerie în spital: „Raportul este devastator. Criminali sunt cei care au ascuns acest raport, trebuia să ajungă la Parchet în secunda 1! Vorbim despre neglijenţă criminală. Luni de zile acest raport a fost cerut”.

Ungureanu a precizat că a primit raportul de la o persoană din minister şi nu i-a fost comunicat oficial.

La scurt timp, managerul SJU Târgu-Jiu, Gigel Capotă, şi-a anunţat demisia.

„Raportul Corpului de Control a apărut încă din luna septembrie. În acel raport nu este niciun articol care să incrimineze activitatea mea ca manager. Activitatea a fost verificată pe 2017-2018, nu are nicio legătură. De ce să-mi facă mie plângere? Domnul ar trebui să mai citească puţin legea şi să vadă că nu managerul trebuie să declare infecţiile nosocomiale. Medicul curant este cel care, în baza analizelor, constată că a apărut o infecţie nosocomială”, a spus Gigel Capotă.

Acesta a câştigat în august 2018 concursul de manager al SJU Târgu-Jiu, însă conducea spitalul în interimat din 2017. Acesta a fost şi şef la Garda Financiară Gorj.

Recent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a intrat în atenţia poliţiştilor, după ce au apărut informaţii că au fost ascunse informaţii despre infecţiile nosocomiale. În urmă cu câteva zile, consilierul judeţean PNL, Victor Banţa, fostul prefect al judeţului Gorj, spunea că ştie sigur despre existenţa unui referat legat de infecţiile nosocomiale, însă de la spital i s-a spus că acestea nu există. Totuşi, spunea Banţa, spitalul a cheltuit bani pentru eradicarea acestor infecţii şi se întreba de ce a fost nevoie de cheltuieli dacă infecţiile nu există.

Taguri:
spital,
nereguli,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici