Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare: Monitorizarea formală a cauzelor vechi, una dintre disfuncţionalităţile parchetelor

Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a declarat, la bilanţul instituţiei pentru 2017, că în urma verificărilor făcute la parchete s-au constatat mai multe disfuncţionalităţi, una dintre ele fiind monitorizarea formală a cauzelor vechi.

272 afişări

Imaginea articolului Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare: Monitorizarea formală a cauzelor vechi, una dintre disfuncţionalităţile parchetelor

Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare: Monitorizarea formală a cauzelor vechi, una dintre disfuncţionalităţile parchetelor

"Comunicarea deficitară între procurorii cu funcţii de conducere, dar şi între cei din conducerea parchetelor şi personalul din subordine, monitorizarea formală, fără luarea unor măsuri organizatorice efective pentru impulsionare soluţionării cauzelor mai vechi care, faţă de anul 2016, din păcate, au crescut simţitor; nerespectarea unor prevederi regulamentare care, fără să constituie abateri disciplinare, afectează bunul mers al activităţii parchetelor; realizarea în parte a obiectivelor propuse prin programele de activitate având drept consecinţă o superficialitate, o anume superficialitate în exercitarea atribuţiilor de verificare şi control a activităţii", sunt, potrivit lui Netejoru, principalele disfuncţionalităţi constatate.

"Gradul de ocupare redus a posturilor de judecător ca urmare a unei aşa zise lipse de atractivitate a instanţelor respective; neîndeplinirea ori îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor legale şi regulamentare de către judecătorii delegaţi la diverse compartimente auxiliare; evidenţierea necorespunzătoare a operaţiunilor de repartizare aleatorie a cauzelor, sunt deficienţele constatate la instanţe", potrivit şefului IJ.

În cadrul prezentării raportului de activitate, Lucian Netejoru a precizat că există un deficit de inspectori judiciari, cauza fiind întârzierea concursurilor pentru numirea unor noi inspectori, ca urmare a expirării mandatelor unora dintre cei în exerciţiul funcţiei.

"Una dintre consecinţele negative ale declanşării cu întârziere a concursurilor a constituit-o reprogramarea pentru anul în curs, a două controale tematice la Direcţia de inspecţie judiciare pentru procurori. Totodată, am identificat unele şi vulnerabilităţi în domeniul programării controalelor, vulnerabilităţi pe care cu siguranţă le vom corecta în cursul acestui an", a spus şeful IJ.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
IJ ,
PROCURORI ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.