Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naţionalizate: prejudiciul este de peste 9 milioane de euro. Prima reacţie a primarului Timişoarei

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alţi inculpaţi, în dosarul privind casele naţionalizate, edilul fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în formă continuată. Prejudiciul este de peste 9 milioane de euro.

5116 afișări
Imaginea articolului Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naţionalizate: prejudiciul este de peste 9 milioane de euro. Prima reacţie a primarului Timişoarei

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naţionalizate

UPDATE 15:21 Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naţionalizate. Prejudiciul este de peste 9 milioane de euro

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, spune că nu are nimic de a face cu acuzaţiile care i se aduc. ”Nu am nimic în comun cu vânzarea sau retrocedarea de locuinţe valoroase”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Procurorii DNA au trimis în judecată 9 persoane într-un dosar care vizeaz vânzarea frauduloasă şi la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timişoara.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi). respectiv în formă simplă (4 inculpaţi).

Potrivit DNA, cei trimişi în judecată sunt:

- Nicolae Robu, primarul Timişoarei (2 contracte)

- Nicuşor-Constantin Miuţ (la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timişoara -199 contracte)

- Gheorghe-Coriolan Ciuhandu (la data faptelor primar al municipiului Timişoara 61 de contracte)

- Ioan Cojocari (secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei - 61 contracte)

-Dan-Aurel Diaconu (la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara - un contract), Traian-Constantin Stoia (la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara - un contract)

- Martin Staia (la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara - 2 contracte)

- Simona Vîrlea (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara - un contract)

- Gabriela Iova (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara - un contract)

„În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, transmit procurorii DNA.

În urma anchetei, a fost constatată infracţiunea de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995 (pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului).

„Astfel, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, participarea inculpaţilor la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situaţii, ar fi participat mai mulţi inculpaţi la încheierea presupus nelegală a aceluiaşi contract: Miuţ Nicuşor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) şi Iova Gabriela (1 contract)”, mai transmit procurorii.

Contextul desfăşurării activităţilor infracţionale este următorul, informează DNA:

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

„Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu mai erau aplicabile acelor persoane”, punctează anchetatorii.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.

„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor”, mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nicolae robu,
dna,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici