Nicolăescu: Se modifică legea în cazul în care comisia decide să întrerupă sarcina fetei de 11 ani

Comisia interministerială care va decide dacă fetiţa de 11 ani din Neamţ poate să întrerupă sarcina se va întruni miercuri, la ora 15.00, iar în funcţie de decizia acesteia s-ar putea modifica şi legislaţia, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

24 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Se modifică legea în cazul în care comisia decide să întrerupă sarcina fetei de 11 ani

Nicolăescu: Se modifică legea în cazul în care comisia decide să întrerupă sarcina fetei de 11 ani (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit ministrului, în cazul în care comisia formată din specialişti din ministerele Sănătăţii, Justiţiei şi Muncii, precum şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) va decide întreruperea sarcinii în cazul fetiţei din judeţul Neamţ, va fi modificată şi legislaţia, în acest sens urmând să fie organizată şi o dezbatere publică.

"Dacă acestă comisie va decide că trebuie întreruptă sarcina şi va aduce argumente şi propuneri legislative coerente şi concrete, se va modifica legislaţia în conformitate cu decizia respectivă. Dar, o astfel de lege nu se schimbă de pe o zi pe alta. Va fi nevoie de o dezbatere publică în care să fie implicaţi cât mai mulţi medici, psihologi, jurişti, profesori, părinţi, societatea civilă, biserica", a explicat ministrul Sănătăţii.

Decizia înfiinţării comisiei interministeriale, din care fac parte medici, psihologi şi jurişti, a fost luată după ce s-a constat că există opinii divergente între specialişti. Comisia va fi coordonată de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu, şi va trebui să decidă procedura de urmat în astfel de situaţii.

"Pentru că am constatat un impas din punct de vedere legal, dar şi opinii divergente la nivelul medicilor specialişti, am decis, împreună cu miniştrii Justiţiei şi Muncii, cu reprezentanţii ANPDC înfiinţarea unei comisii care să analizeze cazul Alexandrei Vrânceanu, fetiţa însărcinată în urma unui viol'', a explicat Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii şi nu poate interveni în actul medical, dar poate promova o iniţiativă legislativă.

În urma întâlnirii de miercuri, membrii comisiei vor trebui să prezinte, vineri, un raport.

Eugen Nicolăescu a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii şi nu poate interveni în actul medical, dar poate promova o iniţiativă legislativă.

Ministrul a apreciat că situaţia fetiţei de 11 ani, rămasă însărcinată după ce a fost violată de unchiul său, este "la limita medical - legal - moral".

"Din punct de vedere medical, am văzut că sunt opinii divergente şi se suprapune şi componenta juridică. Prevederile legale în vigoare nu răspund situaţiei în care ne aflăm. Trebuie să reglementăm principiile după care trebuie să ne ghidăm în astfel de situaţii", a mai spus ministrul.

Potrivit demnitarului, în cazul în care comisia va stabili că minora nu poate face întrerupere de sarcină şi legislaţia în vigoare nu va fi modificată, persoanele care doresc să facă acest lucru după a 14-a saptămână de sarcină vor trebui să solicite acest lucru într-o ţară în care legislaţia permite astfel de avorturi.

În cazul în care comisia va decide că Florina V., de 11 ani, din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, poate face avortul, familia fetei este cea care trebuie să aleagă medicul care va face operaţia.

Ministrul Sănătăţii a spus şi că, în 2007, s-au înregistrat 535 de întreruperi de sarcină la fete sub 15 ani.

Primarul localităţii Piatra Şoimului, Nicolai Nicorescu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că părinţii fetiţei de 11 ani vor să plece cu fiica lor în Anglia pentru ca aceasta să poată face întrerupere de sarcină.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici