Nicolăescu vrea o dezbatere publică pe tema legii avortului

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a apreciat, sâmbătă, că ar fi necesară o dezbatere publică privind avortul, arătând că "poate ar trebui" să fie făcută o modificare legislativă în acest sens.

15 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu vrea o dezbatere publică pe tema legii avortului

Nicolăescu vrea o dezbatere publică pe tema legii avortului (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul a făcut aceste declaraţii referindu-se la fetiţa de 11 ani din Neamţ, care a rămas însărcinată după ce a fost violată de unchiul ei şi în cazul căreia medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi au decis păstrarea sarcinii.

"Atunci când s-a creat legea în România, nimeni nu s-a gândit că se poate ajunge şi la asemenea situaţii. Poate că ar trebui să facem o modificare legislativă, în sensul de a se permite legal intervenţia medicului, în sensul de a întrerupe o sarcină, chiar dacă ajunge o formă foarte evoluată, în care fătul poate fi viabil. Ar trebui făcută o dezbatere publică, să vedem ce zic şi cetăţenii României, ce zic Biserica, politicienii. Toţi la un loc trebuie să participăm, să găsim o soluţie. Dar această latură de modificare legislativă trebuie să fie parte a societăţii româneşti, nu a unuia sau altuia", a susţinut Nicolăescu.

Ministrul a subliniat că el nu poate să vorbească decât despre lucruri legale, nu sufleteşti şi că orice decizie de natură medicală trebuie să o ia medicii.

"Din comentariul comisiei de la Iaşi, am înţeles că este o decizie care nu poate fi atacată, care respectă strict perceptele medicale şi legea penală", a spus el.

Fetiţa de 11 ani din judeţul Neamţ care a rămas însărcinată în urma unui viol a fost transferată la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi, iar medicii de aici au decis ca fetiţa să păstreze sarcina, deşi doctorii de la Piatra Neamţ recomandau întreruperea sarcinii.

"Comisia de etică ia decizii doar în conformitate cu prevederile legii. Or, Codul Penal arată că la persoanele sub 14 ani întreruperea sarcinii poate avea loc doar dacă aceasta pune în pericol viaţa mamei sau dacă fătul prezintă malformaţii. În urma examinării, din punct de vedere medical, aceste lucruri nu au putut fi dovedite şi s-a decis ca sarcina să-şi continue evoluţia, sub supravegherea medicului obstetrician şi a medicului de familie", a declarat, vineri, Vica Todosciuc, directorul maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi.

Medicii ieşeni nu văd nicio problemă în faptul că decizia lor contravine recomandărilor medicilor de la Piatra Neamţ. "Cei de la Piatra Neamţ nu au putut să ia această decizie, aşa încât această responsabilitate ne-a revenit nouă", a adăugat dr. Todosciuc.

Florina V. (11 ani), din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul său, în vârstă de 19 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici