Noi acuzaţii în scandalul rudelor de la ISU Dolj. Fost angajat ISU: "Nu ai pile, pleci!" | VIDEO

Noi acuzaţii la adresa şefilor din cadrul ISU Dolj, lansate de foşti angajaţi ai instituţiei, concediaţi în urma restructurărilor din 2011, care susţin că au fost daţi afară pentru a se face loc „pilelor”. Corpul de Control al MAI a ajuns, marţi, la ISU Dolj pentru a face verificări în acest caz.

7690 afișări

Claudiu Ciucă a lucrat timp de 5 ani ca subofiţer în cadrul ISU Dolj. În 2011, în urma restructurărilor dispuse de ministrul de Interne de la acea vreme, Traian Igaş, a fost disponibilizat, alături de alţi 15 colegi.

Ciucă susţine că disponibilizările au avut un singur criteriu: păstrarea celor care aveau „pile”.

„Noi am fost 36 de comandanţi de echipaj. Toţi am avut aceeaşi problemă. Adică, eu am fost subofiţer care, în aprecierea de serviciu, atunci, în 2011, când trebuia să ne dea afară, mi s-a spus că subofiţerul prezintă deficienţe în conducerea operaţiunilor de intervenţie şi întocmirea proceselor verbale de după intervenţie. Toţi cei 36 de comandanţi de echipaj am avut aceeaşi problemă. Niciunul n-a avut altceva. Toţi cu punct şi cu virgulă, toţi am fost copy-paste. (...) Sunt foarte mulţi piloşi. Sunt copii, foarte mulţi afini, nepoţi, veri... Colonelul Florea... şi inspectorul şef are copilul. L-a avut la Bucureşti, din ce ţin eu minte, s-a transferat la Craiova. Are o grămadă de fini. Colonelul Mariş are copilul. Colonelul Stănăşel a avut copiii, şi-a dat demisia. Şi pe la Băileşti câţi sunt... comandanţi de echipaje, comandantul Detaşamentului... Numai piloşi. Când eram în timpul acela, în 2011, erau oameni care după şase ani, atunci când am plecat eu, nu aveau nici măcar o intervenţie la incendiu sau la un accident, la o salvare. Nu aveau pentru că erau piloşi care erau puşi să stea mai deoparte, să nu aibă nicio problemă pentru că nu se descurcau, nu aveau condiţie. Ziceau <vin la tata, te angajează tata la pompieri, îţi dă salariu, nu trebuie să mergi tu la intervenţie că merg proştii la intervenţie că ei se bagă în faţă şi n-au nicio problemă> ”, a povestit Claudiu Ciucă, fost subofiţer la ISU Dolj.

Fostul angajat spune că „pilele” erau cunoscute de toată lumea şi erau protejate, fără ca cineva să îndrăznească să comenteze.

„Nu am fost direct angajat comandant de echipaj, dar prin calificative, prin lucrul bun pe care l-am făcut la subunitatea respectivă, am fost promovat ca şi comandant de echipaj. Mi s-a propus promovarea respectivă pentru că am fost un subofiţer exemplu, ca să vă spun aşa, ca fapt divers. Nu am fost un subofiţer problemă. M-au urcat în funcţia de comandant de echipaj, după, când a venit restructurarea, noi am fost... a fost o chestie foarte mare că au plecat foarte mulţi subofiţeri ca şi comandanţi de echipaj, iar la servanţi, fiind 121 de servanţi, au plecat doar 9. Acolo s-a putut învârti chestia să rămână mai multe pile, mai mulţi copii, mai multe neamuri... Sunt foarte mulţi care nu vor să vorbească pentru că le este ruşine, le este teamă, le este greu să vorbească, dar şi ei ştiu sistemul şi ştiu cum au plecat. Pentru că aşa e sistemul: nu ai pile, pleci. În ţara românească aşa se întâmplă: nu ai pilă, eşti dat la o parte. Nu contează ce faci, dacă te comporţi frumos, dacă faci cinste uniformei pe care ai purtat-o. Contează că a rămas X, Y, care e tata, copilul, vărul, care e nepotul, finul, naşul…Ei au rămas” , a spus Claudiu Ciucă.

Potrivit lui Claudiu Ciucă, şi transferurile dintr-o unitate în alta erau făcute tot pe baza unor relaţii de rudenie, prietenie şi chiar „ pe un sac de peşte”.

„Tot timpul, la Craiova, nu a fost deficit. Tot timpul ei au fost pe zero, dar ştim că tot timpul o maşină de intervenţie pleacă, poate, şi cu doi subofiţeri la intervenţie pentru că unul e în concediu sau nu sunt pur şi simplu. Dar ei nu au fost pe deficit pentru că au făcut rapoarte şi s-au luat subofiţeri din ţară şi s-au adus pilele. Nu veneau orice subofiţer <Gheorghe> care nu avea treabă cu nimeni şi îl transferau de la Timişoara sau Bucureşti, de la Arad şi-l aduceau la Craiova. Nu, venea X: <vezi că am şi eu pe nepotu, pe cutare>... pe bani. Să fim conştienţi că nu vin decât pe bani. Mi s-a şi spus că dacă se dau bani.. Se dau bani, da, foarte mulţi bani. Bani grei s-au dat la început. S-au făcut arestări pe un sac de peşte, ştim bine... Nu dau nume, că mi-e greu să dau nume. S-a făcut arestare pe un sac de peşte şi pe unul de făină”, a mai povestit fostul subofiţer la ISU Dolj.

Reprezentanţii ISU Dolj nu au comentat, până acum, acuzaţiile aduse de fostul angajat. Într-un comunicat de presă, aceştia confirmă că există 101 cadre angajate în cadrul Inspectoratului care au diferite grade de rudenie. Spun însă, că nu există nici un fel de „incompatibilităţi”.

Potrivit ISU Dolj, nu a fost depusă nicio petiţie sau sesizare cu privire la concursurile organizate, care vizează rude ale cadrelor în activitate.

„Totodată, vă comunicăm faptul că, prin Rezoluţia din 15.09.2010, formulată în dosarul nr. 65/P/2008, s-a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva unor cadre asupra cărora s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni pe timpul organizării şi desfăşurării concursurilor de ocupare a unor funcţii de subofiţeri. De asemenea, verificarea proceselor verbale încheiate cu ocazia concursurilor, în urma cărora au fost admise în sistem rude ale unor cadre deja angajate, a reliefat faptul că nu s-au constatat incompatibilităţi”, se arată într-un comunicat al ISU Dolj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici