Noi audieri în cazul Caracal. Avocaţii vor să ştie dacă din resturile găsite în curtea lui Gheorghe Dincă se poate reconstitui antropologic un corp

Noi audieri au loc, luni, la sediul IGPR, în cazul Caracal, fiind chemat un medic care a efectuat expertiza antropologică. Avocaţii familiilor Măceşanu şi Melencu au vrut să ştie dacă din resturile găsite în curtea lui Gheorghe Dincă se poate reconstitui, antropologic, un schelet uman.

761 afișări
Imaginea articolului Noi audieri în cazul Caracal. Avocaţii vor să ştie dacă din resturile găsite în curtea lui Gheorghe Dincă se poate reconstitui antropologic un corp

Noi audieri în cazul Caracal. Avocaţii vor să ştie dacă din resturile găsite în curtea lui Gheorghe Dincă se poate reconstitui antropologic un corp

Avocatul Tonel Pop, care reprezintă familiei Luizei Melencu, a declarat că luni a fost audiat unul dintre specialiştii care au făcut expertiza antropologică.

„Nu am înţeles de ce au chemat numai unul din medici. De asemenea, a fost chemat şi expertul care a făcut expertizele ADN pentru ambele situaţii (pentru Luiza şi pentru Alexandra - n.r.). Un lucru foarte important, au făcut audierile concomitent, în acelaşi moment, pentru a nu putea să asist la ambele. (...) Un joc de-a v-aţi ascunselea, vă spuneam, de-a alba-neagră, astfel încât să nu putem participa, să nu putem pune întrebări. La una din audieri, privind expertiză ADN, am pus întrebări, mi-au respins toate întrebările, au fost nişte întrebări, nişte tamatici pe care le-a făcut colegul meu, a pus întrebările, dar într-un mod mai mult ironic, faţă de expert, procurorul a întrebat <Nu-i aşa că aceste întrebări sunt ilare? Nu-i aşa că întrebările avocatului (se referea la domnul Moldovean) sunt aiurea?> (...) Şi doamna nu a marjat la aceste chestiuni, nu a spus nici că sunt ilare, a răspuns aşa cum a ştiut, nu a marjat pe ironiile şi pe ceea ce sugestiona procurorul pentru a aduce în derizoriu persoană avocatului, respectiv domnul Moldovean, sau întrebările puse de domnia să, erau undeva scrise”, a spus Tonel Pop.

Tonel Pop spune că, în timpul audierilor, procurorul a întrebat expertul dacă pot fi plantate probe sau dacă poate fi alterat ADN-ul.

„Culmea că doamna a răspuns <Ştiţi, nu mi s-a întâmplat dar am citit, am o literatură vastă de specialitate>. A dat denumiri, a dat cazuri în care organele de anchetă au plantat probe şi au alterat ADN-ul. Deci doamna spunea chiar că are o literatură de specialitate şi a dat chiar şi exemple din cazuistică şi întâmplătoare şi intenţionate. Procurorul văzând chestia asta, nu i-a mai ars să pună întrebări mai departe că nu ştia ce mai răspunde doamna expert. (...) O chestiune foarte importantă, pe acest lucru, este că s-au luat, de exemplu cazul Alexandrei, acolo s-ar fi găsit ADN, au luat toţi dinţi, deci au luat toate fragmentele osoase, i-au pus într-un recipient şi analiza a fost făcută la comun. A ieşit un ADN, asta înseamnă că, posibil, unul din acele fragmente sau unul din acei doi dinţi putea să aibă ADN. Şi toţi au speculat că au pus 6 dinţi, 6 dinţi au ADN, a fost găsit ADN în 6 dinţi. Nu, toţi au fost puşi la un loc şi este posibil că unul din ei să fi avut o urmă de ADN”, a mai spus TOnel Pop.

Avocatul familiei Luizei Melencu spune că trebuia fiecare dinte analizat separat, el acuzând că „au pus totul la grămadă, din acest cocktail de dinţi, din acest cocktail de oase s-a remarcat un ADN. Deci nu faptul că toţi dinţii conţineau ADN-ul Alexandrei”.

La rândul său, avocatul familiei Alexandrei Măceşanu, Aurel Moldovan, a spus că a cerut ca INML să spună dacă, pe baza fragmentelor osoase găsite, se poate reconstitui arderea cadavrului sau scheletul uman.

„Eu am solicitat aşa: să ne spună INML dacă se poate efectua, pe baza fragmentelor osoase găsite în curtea inculpatului Dincă Gheorghe, reconstituirea arderii cadavrului în condiţiile descrise de acesta, să se precizeze la ce temperatură a fost ars corpul victimei. Este foarte important să ne precizeze dacă în butoi s-a găsit grăsime umană, dacă atât fragmentele osoase cât şi dinţii pot fi contaminaţi prin ardere cu ADN extern, adică se putea planta (...) aceste întrebări pertinente conduc spre ipoteza plantării, de aceea nu s-a dorit din punctul meu de vedere să se facă o nouă expertiză sau să se completeze cele două rapoarte”, a spus Moldovan.

Avocatul a mai solicitat să se arate dacă se poate reconstitui antropologic scheletul uman şi, totodată, dacă se pot stabili sau extrage ADN-ul pe fragmentele osoase calcinate identificate. Potrivit lui Aurel Moldovan în raportul antropologic se spune că aceste oase sunt distruse în totalitate, fiind calcinate, astfel, că, spune juristul, ele nu mai pot constitui decât în mică parte un corp uman.

„Încă un amănunt important, s-a tot vorbit de aceasta cenuşă, oare această cenuşă nu era o pulbere aruncată pentru că cenuşa poate ştiţi, poate fi constituită din două culori, gri şi gălbui, are o anumită cantitate în funcţie de corpul uman. Ce cantitate avea cenuşa găsită acolo? Nu ne-a spus nimeni. Avem dubii că acest dosar va fi trimis în judecată aşa cum am zis, pe repede înainte, cu două fapte reţinute în sarcina inculpatului Gheorghe Dincă, pentru infracţiunile de omor calificat, ceea ce justifica o inacurateţe, să zic aşa, a actului de urmărire penală pentru că nu aşa se efectuează o urmărire penală”, a mai spus avocatul familiei Alexandra Măceşanu.

Gheorghe Dincă a fost arestat la începutul lunii iulie, după ce a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceşanu şi pe Luiza Melencu. La domiciliul acestuia au fost găsite rămăşiţe umane despre care INML a precizat, în urma analizelor, că sunt ale Alexandrei.

Rămăşiţele găsite în liziera pădurii din Caracal, despre care Dincă spune că sunt ale Luizei, au fost trimise în SUA pentru a fi analizate de FBI.

Taguri:
audiere,
caracal,
avocat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici