Noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poştei Române

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poştei Române.

465 afișări
Imaginea articolului Noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poştei Române

Noi tentative de fraudă cu SMS-uri trimise în numele Poştei Române

„Vrem să vă aducem în atenţie câteva exemple recente raportate de către utilizatori, în care atacatorii trimit sms-uri în care pretind a fi Poşta Română. SMishing-ul reprezintă o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar este realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii <SMS> şi <phishing>”, arată specialiştii DNSC.

Conform acestora, infractorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare. Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii vor să colecteze informaţii legate de contul bancar, date de autentificare şi informaţii personale.

„Vorbim despre un site-clonă care poate arăta similar cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: Poşta), dar are denumire diferită şi este controlat de atacatori”, spune DNSC.

Iată sfaturile specialiştilor pentru a vă proteja de smishing:

Gândiţi logic, citiţi cu atenţie când primiţi un mesaj şi nu acţionaţi în grabă

Nu faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelaţi numere de telefon primite şi nu răspundeţi la astfel de mesaje suspecte

Nu furnizaţi niciodată informaţii sensibile prin SMS

Instalaţi un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenţie

Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să furnizaţi date de urgenţă

În cazul în care aţi fost victima unui atac de smishing, specialiştii recomandă să contactaţi imediat banca, în cazul în care aţi furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs., să schimbaţi parolele pentru acele conturile online ale căror date le-aţi furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înşelătoare şi activaţi autentificarea în doi paşi (2FA), să raportaţi incidentul autorităţilor (telefon 1911).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici