Nou PROTEST spontan la Termocentrala Mintia: Conducerea promite tichete de masă şi plata salariilor

Aproximativ 100 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat din nou, vineri, în faţa sediului societăţii, faţă de intenţia administraţiei CEH de a reduce din drepturile angajaţilor, conducerea anunţând că, în cursul zilei, oamenii vor primi tichetele de masă şi avansul salarial pe luna iulie.

290 afișări
Imaginea articolului Nou PROTEST spontan la Termocentrala Mintia: Conducerea promite tichete de masă şi plata salariilor

Nou protest spontan la Termocentrala Mintia: Conducerea promite tichete de masă şi plata salariilor (Imagine: Mihai Marginean / Mediafax Foto)

Muncitorii au solicitat din nou conducerii Complexului Energectic Hunedoara (CEH) prelungirea contractului colectiv de muncă, plata avansului salarial pe luna iulie şi tichetele de masă, acestea din urmă fiind întârziate cu aproape o lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Termocentralei Mintia, Nicolae Codreanu, cel mandatat de conducerea CEH să o reprezinte la negocieri, s-a întâlnit cu protestatarii şi i-a informat că în cursul zilei de vineri vor primi tichetele de masă, iar salariiile le vor fi virate pe carduri.

După discuţiile cu acesta, protestatarii s-au întors la locurile lor de muncă, aproximativ la ora 11.30.

"Am cerut să fie semnat un acord de prelungire a drepturilor din vechiul Contract Colectiv de Muncă, până la divizarea Complexului Energetic Hunedoara. Divizarea sectorului energetic de cel minier este necesară şi impusă de faptul că societatea a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 168,5 milioane lei, bani care se folosesc pentru achiziţia de certificate de emisii de carbon vitale pentru continuarea activităţii energetice", a declarat preşedintele Sindicatului Liber al Energeticienilor (SLE), Ionel Ticula.

Ticula a menţionat că negocierile privind noul contract de muncă vor continua, SLE propunând semnarea unui acord de prelungire a celui vechi, valabil până la data la care CEH va fi divizat în sectoarele energetic şi minier.

Joi dimineaţă, peste 250 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au declanşat un protest spontan în faţa sediului, principala revendicare fiind păstrarea drepturilor prin viitorul contract de muncă, în aceste zile având loc negocieri în acest sens între reprezentanţii sindicali şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara.

Ulterior, protestatarii au blocat pentru câteva minute DN 7, între Deva şi Arad, traversând strada pe trecerea de pietoni din apropiere, supăraţi că administraţia CEH şi conducerea Prefecturii Hunedoara nu au fost receptive la cerinţele lor. În cele câteva minute în care DN 7 a fost blocat de către protestatari s-au format cozi de maşini pe ambele sensuri pe o distranţă de peste 200 de metri.

Liderul de sindicat declara că angajaţii Termocentralei Mintia asigură permanenţa, astfel că protestul declanşat nu a afectat procesul de producţie.

Actualul contract colectiv de muncă de la CEH va expira pe 1 august, iar administraţia CEH şi Sindicatul Muntele nu au ajuns încă la un consens referitor la un nou contract.

Cristian Iştoc spunea că administraţia CEH invocă faptul că nu sunt bani pentru menţinerea facilităţilor prevăzute în contractul colectiv de muncă de anul trecut. Dacă nu se încheie un nou CCM până la 1 august, atunci salariaţii vor beneficia numai de drepturile prevăzute în contractul individual de muncă, ce prevede doar salariul negociat şi sporurile, fără alte beneficii cum ar fi, de exemplu, primele, tichetele de masă sau transportul gratuit.

Protestatarii mai cereau o întâlnire între liderii sindicali şi cu directorul CEH, Viorel Stancu, la care să participe şi prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu.

Revendicările lor au fost înaintate directorului de sucursală, Nicolae Codreanu, cel mandatat de conducerea CEH să o reprezinte, şi au loc negocieri. Iştoc mai spunea că, dacă rezultatul negocierilor nu va fi favorabil muncitorilor, aceştia vor protesta din nou.

Peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat şi în luna mai, în curtea Termocentralei Mintia, faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici