Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare a averilor

Noua Lege ANI, recent declarată neconstituţională, compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării, se arată în raportul CE publicat marţi.

23 afișări
Imaginea articolului Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare a averilor

Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare a averilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii documentului afirmă totodată că noua lege "limitează transparenţa intereselor financiare şi economice ale demnitarilor şi ale funcţionarilor publici şi exclude sancţiunile disuasive care protejează împotriva corupţiei".

Totodată, în opinia autorilor, modificările aduse Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) "întrerup evoluţia încurajatoare a instituţiei".

"Aceste realizări (ale ANI, n.r.) sunt ameninţate de schimbările negative ale legii privind ANI, care au fost adoptate la 30 iunie ca răspuns la o hotărâre pronunţată de Curtea Constituţională a României. Curtea Constituţională consideră că ANI a devenit o instituţie cu caracter cvasijudiciar, încălcând astfel prevederile Constituţiei, că prin publicarea declaraţiilor de avere şi de interese se încalcă dreptul la viaţa privată şi că prin confiscarea bunurilor nejustificate nu se respectă nici prezumţia dobândirii legale a bunurilor, nici interdicţia de confiscare a unor astfel de bunuri. Modificările la legea privind ANI, care au fost adoptate de Parlament ca răspuns la hotărârea Curţii Constituţionale, elimină posibilităţile de sancţionare a neconcordanţelor între bunurile şi veniturile identificate şi, implicit, posibilitatea controlării averilor dobândite de demnitari şi de funcţionari pe perioada exercitării unor funcţii publice", afirmă oficialii CE în raportul publicat marţi.

Mai mult, aceştia apreciază că modificările aduse Legii ANI "în plus faţă de cerinţele Curţii" reduc eficacitatea investigaţiilor desfăşurate de instituţie, dar şi transparenţa modurilor de dobândire a bunurilor, prin introducerea unor declaraţii mai sumare.

Comisia Europeană atrage atenţia asupra responsabilităţii Guvernului şi Parlamentului de a modifica legea declarată neconstituţională, însă cele două instituţii "au totodată responsabilitatea de a găsi metodele legale corespunzătoare pentru a onora angajamentele asumate faţă de UE".

"În prezent, Comisia consideră că noua lege privind ANI reprezintă un important pas înapoi în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi că aceasta nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării", mai scriu autorii documentului.

Textul aminteşte de decizia de luni a Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi ultima formă a actului normativ este neconstituţională. În acest context, CE subliniază "oportunitatea de a adopta o nouă lege în conformitate cu obligaţiile României".

Citeşte aici integral Raportul Comisiei Europene

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici