Noua pistă a aeroportului din Cluj presupune devierea Someşului cu 7 km

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a depus la Ministerul Transporturilor documentaţia pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) pentru construirea unei piste de 3.500 de metri, proiectul necesitând devierea cursului Someşului pe o lungime de şapte kilometri.

167 afișări
Imaginea articolului Noua pistă a aeroportului din Cluj presupune devierea Someşului cu 7 km

Noua pistă a aeroportului din Cluj presupune devierea Someşului cu 7 km (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că valoarea lucrărilor pentru noua pistă se ridică la 88 de milioane de euro, la care se adaugă 60 de milioane de euro - costurile devierii Someşului şi alte sume pentru exproprierile de terenuri necesare proiectului.

"Investiţia la pista de 3.500 de metri, care va permite aterizarea şi decolarea de la Cluj a unor curse transatlantice, se ridică la 88 de milioane de euro. Aeroportul a depus la Ministerul Transporturilor documentaţia în vederea obţinerii prin POS a unei sume de 45 de milioane de euro. Proiectul prevede devierea cursului râului Someş pe o lungime de şapte kilometri, costurile aferente acestei lucrări ajungând la 60 de milioane de euro. Finanţarea va fi asigurată, din fonduri europene de mediu, de Direcţia Apelor Someş-Tisa", a afirmat Tişe.

Potrivit acestuia, pentru finalizarea proiectului de construire a noii piste este nevoie şi de exproprierea a 120 de hectare de teren aparţinând unor cetăţeni.

"Costurile pentru exproprieri nu sunt cunoscute, dar exproprierea se va face la preţul pieţei. Procedura de expropriere va dura şase luni", a spus preşedintele CJ Cluj.

Alin Tişe a precizat că proiectul pistei de 3.500 de metri se va derula în trei etape, întâi fiind vorba despre construirea unei piste de 2.200 de metri, urmând prelungirea la 2.800 metri şi apoi la 3.500 de metri.

Tişe a estimat că lucrările efective de construire a noii piste ar putea dura 18 luni, după finalizarea exproprierilor şi devierea cursului Someşului.

Noua pistă de 3.500 de metri va permite aterizarea şi decolarea curselor transatlantice, a avioanelor de tip cargo şi face parte din programul de dezvoltare a aeroportului clujean pe termen de 15-20 de ani, a menţionat şeful CJ Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici