Noul an şcolar | Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din ţară sunt în curs de renovare/ Primăria Sectorului 5, „repetentă” la refacerea şcolii cu tavanul căzut | FOTO

Un procent de 22% dintre unităţile de învăţământ din România sunt în curs de renovare la început de an şcolar, lucrările fiind începute în ultimii cinci ani de zile, arată datele Ministerului Educaţiei.

538 afișări
Imaginea articolului Noul an şcolar | Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din ţară sunt în curs de renovare/ Primăria Sectorului 5, „repetentă” la refacerea şcolii cu tavanul căzut | FOTO

Noul an şcolar | Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din ţară sunt în curs de renovare. Lucrările, începute în ultimii 5 ani

În ultimii 5 ani au fost demarate lucrări de investiţii în mai multe unităţi şcolare, respectiv la 1.141 de unităţi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL1, la 2.213 de unităţi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL2, la aproximativ 275 de unităţi finanţate prin fonduri europene, la 191 de unităţi prin Proiectul de Reforma a Educaţiei Timurii PRET şi aproximativ 280 de unităţi din fonduri de la bugetele locale

La acestea se adaugă alte lucrări de întreţinere şi reabilitare realizate de către administraţiile publice locale cu fonduri de la bugetul local, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, în România sunt în jur 18.000 de unităţi de învăţământ, dintre care aproximativ 7.000 au personalitate juridică.

Până la ora transmiterii ştirii, nu este însă clar şi la câte unităţi de învăţământ au fost finalizate aceste lucrări de renovare pentru că, după cum previzează Ministerul Educaţiei, autorităţile locale sunt "administratorii clădirilor şi terenurilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, iar potrivit art. 112, alin 2 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare".

La începutul anului, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop anunţa, pe Facebook, că, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior.

Primăria, „repetentă” la refacerea şcolii cu tavanul căzut. Unitatea care a ars a fost demolată

Şcoala a început cu probleme pentru peste 1.000 de elevi din sectorul 5 al Capitalei, respectiv din Cartierul Rahova. Este vorba de copii care ar fi trebuit să înveţe în şcoala 124, care a ars în primăvara acestui an, şi şcoala 141, al cărei tavan s-a prăbuşit în 2017.

Elevii şcolii 124 din cartierul Rahova, care a luat foc în primăvara acestui an, au început anul şcolar la alte unităţi de învăţământ.

Şcoala 124 a fost demolată, iar din luna iunie a acestui an, primăria Sectorului 5 a demarat lucrările de construire a unei noi clădiri. Potrivit proiectului, data finalizării construcţiei este luna iulie a anului viitor, astfel că elevii au şanse ca anul viitor, în septembrie, să se întoarcă la şcoala 124.

Pentru refacerea şcolii, Primăria Sectorului 5 a alocat suma de 8 milioane de lei.

Între timp, conducerea unităţii de învăţământ a improvizat un nou secretariat în sala de sport, care nu a ars în urma incendiului din primăvară şi nici nu a fost demolată.

Dacă în cazul şcolii 124 lucrările au început deja, la şcoala 141, tot din Rahova, al cărei tavan s-a prăbuşit în 2017, lucrările trenează. Mai exact, primarul sectorului 5, Daniel Florea, anunţa încă din septembrie anul trecut că această şcoală, denumită şi "Ion I. C. Brătianu”, va fi demolată şi se va construi o altă clădire, dar în realitate, unitatea nici măcar nu a fost demolată.

Tot primarul sectorul 5 anunţa, pe Facebook, în luna martie a acestui an, că şcoala 141 „va fi un etalon la nivel naţional”.

„Astăzi am demarat procedurile legale pentru punerea în practică a promisiunii că în primăvară vom începe lucrările de demolare a vechii unităţi de învăţământ şi de construire a noii Scoli Nr. 141, care va fi un etalon la nivel naţional. Eu şi echipa mea vom face tot ceea ce depinde de noi, respectând întocmai termenele şi standardele impuse de lege, pentru ca visul acesta să se transforme în realitate în cel mai scurt timp”, promitea Florea în luna martie a acestui an.

În ciuda celor anunţate de primar, şcoala, situată pe strada Amurgului, este în prezent o clădire părăsită, înconjurată de un gard deloc prietenos, iar la intrare, pe un chioşc ponosit este afişat, ca o ironie, mesajul „Mult succes, Brătienilor!”…

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici