Noul muzeu al Holocaustului din Amsterdam a fost inaugurat cu proteste pe fundal

Au fost prezente principalele personalităţi politice ale ţării, inclusiv Regele Willem-Alexander, care a purtat kippahul, prim-ministrul în funcţie Mark Rutte şi supravieţuitori olandezi.

623 afișări
Imaginea articolului Noul muzeu al Holocaustului din Amsterdam a fost inaugurat cu proteste pe fundal

Umbrit de protestele împotriva atacurilor israeliene din Fâşia Gaza, primul muzeu olandez al Holocaustului a fost deschis astăzi la Amsterdam.

Au fost prezente principalele personalităţi politice ale ţării, inclusiv Regele Willem-Alexander, care a purtat kippah, şi prim-ministrul în funcţie Mark Rutte, dar şi supravieţuitori olandezi ai Holocaustului.

În discursul său, suveranul a avertizat împotriva antisemitismului în creştere: „Cuvintele şi acţiunile toxice pot duce la o dinamică mortală”, a spus el, apoi a adăugat: „Acest muzeu ne arată ce consecinţe devastatoare poate avea antisemitismul”.

La inaugurare a fost prezent şi preşedintele israelian Isaac Herzog, care a subliniat că muzeul este „o declaraţie clară şi puternică: amintiţi-vă ororile născute din ură, antisemitism şi rasism şi nu le lăsaţi niciodată să înflorească din nou”.

Herzog a cerut, de asemenea, „întoarcerea imediată şi în siguranţă” a ostaticilor răpiţi de Hamas în atacurile din 7 octombrie şi a cerut tuturor „să se roage pentru pace”.

Prezenţa lui Herzog a fost puternic contestată, protestele s-au făcut simţite în ultimele zile. La mai puţin de un kilometru distanţă de muzeu, peste 1.000 de oameni au manifestat împotriva vizitei lui Herzog şi împotriva atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Manifestaţia a fost organizată de grupuri pro-palestiniene olandeze şi organizaţii evreieşti antisioniste. Sloganuri precum „Încetarea focului acum” şi „Opriţi să bombardaţi copiii” au fost scandate printre bannere şi steaguri palestiniene.

102.000 de evrei ucişi la Holocaust în Ţările de Jos

Unii demonstranţi au ridicat pancarte pe care scria „Evrei împotriva genocidului”. Organizaţia pro-palestiniană The Rights Forum a numit prezenţa lui Herzog „o palmă pentru palestinienii care nu pot decât să privească neputincioşi cum Israelul îi ucide pe cei dragi şi le distruge pământul”.

În jurul noului muzeu, Amnesty International a amplasat semne galbene, precum cele folosite pentru deviaţiile rutiere, pentru a-i arăta lui Herzog drumul către Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Un mic grup de protestatari pro-Israel s-au adunat, de asemenea, în apropiere, cu steaguri şi fotografii cu ostatici răpiţi de militanţii Hamas. Poliţia din Amsterdam a fost ocupată să prevină escaladarea tensiunii între cele două grupuri de protestatari.

Organizaţia muzeului a justificat alegerea de a-l prezenta pe Herzog la ceremonia de deschidere spunând că invitaţia a fost făcută înainte de atacul terorist al Hamas din 7 octombrie.

Înainte de război şi de ocupaţia nazistă, în Ţările de Jos exista o comunitate evreiască de aproximativ 140.000 de oameni, concentrată în principal la Amsterdam. În timpul Holocaustului se estimează că 75% dintre ei, aproximativ 102.000 de oameni, au fost ucişi.

Proporţional, Olanda a plătit cel mai mare cost în ceea ce priveşte vieţile umane din orice ţară din Europa de Vest.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici