Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012 cu 1.300, la 24.800, rata medie fiind de 0,59%, mai redusă cu 0,05 puncte procentuale faţă de anul precedent, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

466 afișări
Imaginea articolului Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi (Imagine: Shutterstock)

"În anul 2012, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,27%) respectiv, în administraţia publică (1,20%). La polul opus s-au situat activităţile din industria extractivă (0,06%), respectiv cele de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,10%)", se arată într-un comunicat al INS.

Aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (7.800 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,77%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste 30% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate şi asistenţă socială (3.700), urmate de administraţia publică (2.900), respectiv învăţământ (900). În industria extractivă angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată (40 locuri vacante).

Faţă de 2011, cele mai relevante creşteri ale ratei medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de distribuţie a apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,25 puncte procentuale), precum şi în cele de sănătate şi asistenţă socială (+0,22 puncte). La polul opus s-au situat activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,5 puncte), respectiv cele de informaţii şi comunicaţii (-0,28 puncte).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai semnificative creşteri în sănătate şi asistenţă socială (+600), urmate de activităţile din învăţământ şi cele de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (300 pentru fiecare în parte). Cele mai accentuate diminuări ale indicatorului s-au constatat în industria prelucrătoare (cu 1.000 de locuri vacante), urmate de activităţile de transport şi depozitare, respectiv construcţii (400 pentru fiecare în parte).

În 2012, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a constatat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,84%) şi de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,71%).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai semnificative valori în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (6.300 locuri vacante), care a reprezentat circa 25% din numărul locurilor de muncă vacante la nivel de ţară.

În ceea ce priveşte rata medie anuală a locurilor de muncă vacante, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată s-a constatat pentru ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (0,36%), iar în privinţa numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată a fost pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (100 locuri vacante). Atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, ocupaţiile menţionate au fost urmate de cele ale membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,37% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).

În profil teritorial, în 2012 cele mai ridicate valori atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Nord-Est (0,73% pentru fiecare în parte, iar numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 6.700 locuri vacante, respectiv 3.600 locuri vacante).

De asemenea, în regiunea Bucureşti-Ilfov, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a reprezentat 27% din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga ţară.

La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,36%, respectiv 1.200 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,42%, respectiv 1.900 locuri vacante).

Faţă de anul 2011, cea mai semnificativă diminuare a ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în regiunea Vest (-0,22 puncte procentuale), urmată de regiunea Nord-Est (-0,19 puncte procentuale), iar în sens contrar, cu cea mai importantă creştere, s-a regăsit regiunea Sud-Est (+0,08 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai relevante scăderi s-au înregistrat în regiunile Nord-Est şi Vest (cu 700 locuri vacante pentru fiecare în parte). Cu cea mai accentuată creştere faţă de anul 2011 s-a regăsit regiunea Bucureşti-Ilfov (+600 locuri vacante).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici