Numărul orelor lucrate de angajaţii români a scăzut cu 3% în trimestrul 3 din 2020. Analiză Eurostat

Numărul orelor lucrate de angajaţii români a scăzut cu 3% în al treilea trimestru din 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor de la Eurostat.

393 afișări
Imaginea articolului Numărul orelor lucrate de angajaţii români a scăzut cu 3% în trimestrul 3 din 2020. Analiză Eurostat

Numărul orelor lucrate de angajaţii români a scăzut cu 3% în trimestrul 3 din 2020

Numărul orelor lucrate de angajaţii români a scăzut cu 3% în al treilea trimestru din 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor de la Eurostat, Oficiul European de Statistică.

Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul precedent din 2020, numărul de ore lucrate de români a crescut cu 11,4%, scrie ZF.

Dintre ţările membre UE, doar Luxemburg şi Olanda au înregistrat creşteri ale numărului de ore lucrate în T3 din 2020 comparativ cu T3 din 2019, însă creşterile nu au fost majore. La nivelul ţărilor membre UE, angajaţii din categoria ocupaţiilor elementare au înregistrat cea mai mare scădere a volumului orelor de lucru între trimestrul al treilea din 2019 şi trimestrul al treilea din 2020, orele de lucru ale acestor angajaţi fiind în scădere cu -10,1%. Acest grup de angajaţi care îndeplinesc sarcini simple şi de rutină, care pot necesita utilizare de instrumente portabile şi un efort fizic considerabil.

Volumul orelor de lucru a scăzut considerabil şi pentru manageri şi pentru angajaţii din servicii şi vânzări. Pentru ambele grupuri, volumul orelor de lucru efective a scăzut cu7,7% între T3 din 2019 şi T3 din 2020. În schimb, în aceeaşi perioadă, programul de lucru pentru profesionişti (inclusiv lucrătorii din domeniul sănătăţii) şi pentru lucrătorii de asistenţă administrativă a crescut la nivelul UE cu 3,4% şi respectiv 1,6%. Toate statele membre pentru care sunt disponibile date au înregistrat o scădere semnificativă a indicelui de ore reale totale lucrate la locul de muncă principal în primul trimestru al anului 2020, comparativ cu ultimul trimestru din 2019, cu excepţia Finlandei.

Toate acestea s-au schimbat drastic în timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2020. Comparând trimestrul al doilea din 2020 cu trimestrul al patrulea din 2019, scăderea la nivelul UE a fost-15,8%, care este de şase ori mai mare decât schimbarea dintre T4 din 2019 şi T1 din 2020. În decursul perioadei dintre trimestrul patru din 2019 şi trimestrul al doilea din 2020, Portugalia, Grecia, Spania şi Italia au înregistrat cele mai mari schimbări, variind de la -27,4% (Portugalia) la -24,8% (Italia).

„Italia a fost prima ţară europeană afectată de pandemia COVID-19 şi cea mai afectată în primele trei luni ale anului 2020. Cu toate acestea, situaţia s-a schimbat în al doilea trimestru al anului 2020 (T2 din 2020), când Portugalia părea să fie afectată cel mai mult în comparaţie cu trimestrul patru din 2019 în ceea ce priveşte orele de lucru. În trimestrul al treilea din 2020, Malta a devenit statul membru al UE cel mai afectat în ceea ce priveşte programul de lucru în comparaţie cu trimestrul patru din 2019”, scrie Eurostat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici