Numărul şomerilor ar putea ajunge în acest an la 800.000

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, luni, că s-a cerut o suplimentare a bugetului MMFPS cu 500 de milioane de lei, bani necesari pentru susţinerea şomajului, în condiţiile în care numărul de 525.00 de şomeri estimat iniţial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000 - 300.000.

16 afișări
Imaginea articolului Numărul şomerilor ar putea ajunge în acest an la 800.000

Numărul şomerilor ar putea ajunge în acest an la 800.000 (Imagine: Mediafax Foto)

Sârbu a explicat că aceşti banii vor fi folosiţi pentru asigurarea numărului suplimentar de indemnizaţii de şomaj, dar şi pentru nevoile legate de măsurile active de pe piaţa muncii şi cele de formare profesională.

Demnitarul a adăugat că suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) este justificată şi de prevederea potrivit căreia persoanele care intră în şomaj tehnic sunt scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale timp de trei luni.

"Aceşti bani sunt necesari pentru a completa eventualele minusuri cauzate de creşterea şomajului", a declarat Sârbu.

Ministrul Muncii a mai spus că speră ca discuţiile cu reprezentanţii FMI să evolueze în sens pozitiv, astfel încât să poată balansa măsurile economice şi fiscale cu cele de protecţie socială. El a adăugat că a fost destul de acceptată ideea de a acorda o atenţie specială categoriilor cele mai vulnerabile.

Demnitarul a menţionat că nu poate vorbi de condiţii impuse de FMI întrucât mai sunt anumite elemente de discutat.

Potrivit lui Sârbu, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind diminuarea sporurilor şi indemnizaţiilor nu are legătură directă cu negocierile cu FMI, dar poate fi un bun început pentru reformele din domeniul salarizării în sectorul public.

"Reprezentanţii Guvrnului s-au ţinut de cuvânt, în sensul că s-au eliminat exagerările. Nu se mai pun în discuţie salariul de merit şi fondul pentru prime. De asemenea, a fost eliminat alineatul 2 din articolul 20, rămând doar alineatul 1 privind ordonatorii de credit"

Bugetul Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în acest an este de 12 miliarde de euro, 1,454 miliarde de euro fiind bugetul asigurărilor sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici