O călătorie pe calea amintirilor a Papei Francisc, la 11 ani de pontificat

  • Papa Francisc face o călătorie pe calea amintirilor şi vorbeşte despre speranţele sale pentru viitorul Bisericii Romano-Catolice într-o carte de memorii.
  • O carte în care povesteşte despre viaţa sa şi evenimentele mondiale majore trăite.
  • Volumul apare la 11 ani de la instalarea sa ca papă.
111 afișări
Imaginea articolului O călătorie pe calea amintirilor a Papei Francisc, la 11 ani de pontificat

O călătorie pe calea amintirilor a Papei Francisc, la 11 ani de pontificat

"Viaţa - Povestea mea prin istorie", o carte de memorii scrisă împreună cu jurnalistul italian Fabio Marchese Ragona, va fi pusă în vânzare pe 19 martie, la 11 ani şi şase zile de la instalarea lui Francisc ca primul papă latino-american, relatează Reuters.

Cartea de 230 de pagini este o lectură uşoară, în stil conversaţional, începând cu copilăria Suveranului pontif, din Buenos Aires. Ea este punctată de evenimente precum cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul, Războiul Rece, aselenizarea din 1969, căderea Zidului Berlinului, atacurile din 11 septembrie 2001 şi demisia Papei Benedict al XVI-lea în 2013.

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a cărui stare de sănătate a dat stârnit semne de îngrijorare în ultimul timp, repetă că nu intenţionează să demisioneze, la fel ca predecesorul său, decât dacă ar apărea "un impediment fizic grav".

El glumeşte că, deşi unii dintre criticii săi conservatori "ar fi putut spera" că ar fi anunţat o demisie după o internare în spital, există un risc scăzut sau chiar inexistent, deoarece "sunt multe proiecte de dus la bun sfârşit, cu voia lui Dumnezeu".

Biserica, spune Papa Francisc, "nu are puterea de a schimba sacramentele create de Domnul".

De-a lungul cărţii, el se bazează pe evenimente istorice ca fundal pentru a face apeluri legate de situaţii actuale, uneori similare.

Vorbind despre cel de-al Doilea Război Mondial, el afirmă că şi astăzi "evreii continuă să fie stereotipizaţi şi persecutaţi. Acest lucru nu este creştin; nu este nici măcar uman. Când vom înţelege că aceştia sunt fraţii şi surorile noastre?".

Amintindu-şi de momentul în care a auzit pentru prima dată de bombele atomice lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, la sfârşitul războiului, el arată: "Utilizarea energiei atomice în scopuri de război este o crimă împotriva umanităţii, împotriva demnităţii umane şi împotriva oricărei posibilităţi de viitor în casa noastră comună".

Reflectând asupra atacurilor de la 11 septembrie asupra Statelor Unite, spune în carte: "Este blasfemator să foloseşti numele lui Dumnezeu pentru a justifica măcelul, crima, atacul terorist, persecuţia indivizilor şi a unor populaţii întregi, aşa cum unii încă fac. Nimeni nu poate invoca numele Domnului pentru a face rău".

Într-un ton mai degajat, Papa Francisc vorbeşte şi despre golul controversat, aşa-numit "Mâna lui Dumnezeu", marcat de compatriotul său Diego Maradona în sfertul de finală al Cupei Mondiale de fotbal din 1986 împotriva Angliei, gol pe care arbitrul l-a validat fiindcă nu a văzut că Maradona şi-a folosit mâna. Ani mai târziu, când Maradona l-a vizitat pe papă la Vatican, Suveranul pontif l-a întrebat, în glumă: "Deci, care este mâna vinovată?"".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici