O extensie a Universităţii de Medicină din Târgu Mureş ar urma să fie deschisă în Germania

O extensie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar urma să fie deschisă, "în cea mai bună variantă, din 1 octombrie", în Germania, anunţă deputatul PSD Florin Buicu, membru al Senatului UMF, for care şi-a dat acordul pentru înfiinţarea filialei.

289 afișări
Imaginea articolului O extensie a Universităţii de Medicină din Târgu Mureş ar urma să fie deschisă în Germania

O extensie a Universităţii de Medicină din Târgu Mureş ar urma să fie deschisă în Germania (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, al cărui membru este, a votat, miercuri, în unanimitate, înfiinţarea unei extensii a UMF în Germania.

Astfel, Senatul UMF şi-a dat acordul pentru înfiinţarea, "în cea mai bună variantă, din 1 octombrie 2014", a unei extensii a universităţii în Germania, la care ar urma să se predea în limba engleză unor studenţi germani şi din ţările nordice.

Buicu a arătat că datele financiare aferente sunt confidenţiale, până la semnarea contractului în acest sens cu partea germană.

Pe de altă parte, el a menţionat că există un proiect de constituire a unei universităţi puternice în Târgu Mureş, prin unificarea UMF cu celelalte universităţi de stat - "Petru Maior" şi cea de Arte.

"Ca şi procedură, având în vedere autonomia universitară, cele trei universităţi trebuie să fie de acord cu acest proiect astfel încât la final să avem Universitatea Târgu Mureş. Această universitate poate beneficia de o mulţime de oportunităţi legate de finanţarea pentru programul european 2014-2020, atât din perspectiva cercetării, dar şi din perspectiva utilizării rezultatelor cercetării la nivelul IMM-urilor", a susţinut Buicu.

Totodată, Buicu a spus că speră "să treacă de Guvern cât de repede" modificarea Legii 95/2006 a reformei în sănătate, care să permită universităţilor de medicină şi farmacie din ţară să aibă în proprietate propriile spitale, care acum aparţin de autorităţile locale, "după modelul care funcţionează în acest moment în toată Europa".

"Prin definirea reţelei de spitale a UMF-urilor, ele vor putea avea în proprietate aceste spitale. Asta înseamnă că putem vorbi la nivelul judeţului Mureş de spitalul universitar, dar care ar putea să preia în coordonare inclusiv spitalele din Reghin, Sighişoara, Odorhei, Miercurea Ciuc sau alte oraşe din regiune. Am început în paralel cu cele trei subiecte pentru că în momentul în care Legea 95 va fi modificată, vom putea vorbi şi de un furnizor de servicii medicale, respectiv spital, astfel încât să putem deschide inclusiv în Germania o extensie a spitalului universitar din Târgu Mureş. Pentru ca acest proiect să poată fi dus la împlinire, pentru a ajunge la un spital universitar, va fi nevoie şi de acordul comunităţilor, fie prin preluarea unuia dintre spitalele existente, fie prin construcţia unui spital nou", a susţinut el.

În decembrie, rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, anunţa că este "în negocieri avansate" pentru deschiderea unei filiale într-o ţară din vestul Europei. El refuza atunci să spună despre ce ţară era vorba, dar afirma că aceasta ar putea funcţiona din toamna anului 2014, cu programe în limba engleză, susţinute exclusiv de profesori de la UMF Târgu Mureş.

Rectorul arăta că facultatea ar urma să fie de stat, cu profesori plătiţi din venituri proprii ale universităţii şi studenţi care să plătească taxe de şcolarizare "la preţul pieţei". El preciza că filiala UMF Târgu Mureş din străinătate ar trebui să obţină autorizare de funcţionare de la ARACIS sau de la alt organism european de acreditare, pentru că Legea educaţiei permite acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici