O judecătoare pictoriţă cere CSM să se pronunţe asupra posibilităţii de a-şi valorifica arta

O judecătoare din Baia Mare, care pictează, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să se pronunţe dacă valorificarea propriilor lucrări contravine dispoziţiilor legale privind statutul magistratului.

64 afișări
Imaginea articolului O judecătoare pictoriţă cere CSM să se pronunţe asupra posibilităţii de a-şi valorifica arta

O judecătoare pictoriţă cere CSM să se pronunţe asupra posibilităţii de a-şi valorifica arta (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Magistrata a absolvit şi Facultatea de Litere a Universităţii de Nord Baia Mare, Secţia pictură şi arte decorative şi "este interesată de împrejurarea în care s-ar putea considera că se încalcă dispoziţiile articolului 11 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în ipoteza valorificării propriilor lucrări de pictură".

Potrivit textului de lege, judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic.

"Din examinarea conţinutului textului legal se poate concluziona că acesta enumeră domenii cu caracter exemplificativ, iar nu limitativ în sensul că şi creaţia picturală poate fi poziţionată pe acelaşi plan cu o creaţie literară, factorul comun fiind evidenţierea drepturilor de autor, în ambele ipoteze. Drept consecinţă, în temeiul acestui raţionament apreciem că nu se încalcă dispoziţiile enunţate prin valorificarea lucrărilor de pictură proprii de către doamna judecător Elena Grama (Judecătoria Baia Mare)", susţine Direcţia legislaţie a CSM, care a formulat un punct de vedere ce urmează a fi pus în discuţia membrilor Consiliului.

Conform sursei citate, în această speţă este vorba de valorificarea unui drept de autor, iar creaţia picturală nu poate avea alt statut sau caracter în raport de o lucrare literară sau ştiinţifică.

În aprilie anul trecut, CSM a mai constatat într-un caz privind o judecătoare din Bucureşti, Panaitescu Alegria, care cântă într-o formaţie de jazz (percuţie şi congas), că prin activitatea ei extrajudiciară nu încalcă normele codului deontologic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici