O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050

267 de oameni se nasc şi 108 mor în fiecare minut şi, astfel, populaţia lumii va ajunge, anul acesta, la 7 miliarde de locuitori. Potrivit estimărilor ONU, până în 2050 numărul pământenilor va trece de nouă miliarde.

259 afișări
Imaginea articolului O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050

O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe măsură ce populaţia planetei va creşte, cea a României va scădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane. Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Calculele lui, datele Institutului Naţional de Statistică şi prognozele ONU şi ale Eurostat conduc spre o singură concluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puţini până la jumătatea secolului.

În Europa, o femeie naşte în medie 1,5 copii, ştie prof. dr. Vasile Gheţău. "Sunt însă ţări europene în care fertilitatea, adică numărul de copii născuţi de o femeie în întreaga sa viaţă, este mai mare. În Franţa, o femeie dă naştere la doi copii. În Regatul Unit, Irlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia, fertilitatea este de 1,8 - 2 copii la o femeie", spune directorul Centrului de Cercetări Demografice. Un posibil motiv pentru fertilitatea crescută din aceste ţări este existenţa politicilor sociale care încurajează natalitatea. "În ţările nordice, mama poate pleca repede la lucru, pentru că există un sistem foarte bun de creşe, grădiniţe şi şcoli", spune Vasile Gheţău.

Citeşte mai multe despre cum va arăta România în 2050 pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici