O zonă din centrul Capitalei ar putea purta numele fondatorului PNL, Radu Câmpeanu

O intersecţie din Sectorul 1 al Capitalei, situată între Calea Griviţei şi Calea Victoriei, ar putea purta numele fondatorului PNL, Radu Câmpeanu, se arată într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

97 afișări
Imaginea articolului O zonă din centrul Capitalei ar putea purta numele fondatorului PNL, Radu Câmpeanu

O zonă din centrul Capitalei ar putea purta numele fondatorului PNL, Radu Câmpeanu

Consilierii generali ai Căpitalei vor lua în discuţie, miercuri, propunerea făcută de patru membri ai CGMB din grupul ALDE, prin care se doreşte aducerea unui omagiu fondatorului Partidului Naţional Liberal.

„Se atribuie denumirea de Piaţa Radu-Anton Câmpeanu (om politic liberal n.1992-d.2016) spaţiul public situat la intersecţia dintre Calea Griviţei şi Calea Victoriei, Sector 1”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Primăriei Capitalei.

Radu Câmpeanu care a încetat din viaţă în 19 octombrie 2016, la vârsta de 94 de ani, a fost preşedinte al tineretului universitar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deţinut politic, a emigrat în Franţa şi s-a întors în ţară după prăbuşirea comunismului, reînfiinţând PNL şi candidând la preşedinţie.

Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, la Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Bucureşti, specializarea Drept constituţional. În perioada 1944-1947 a fost preşedintele Tineretului Universitar, iar între 1947 - 1956 a fost deţinut politic.

În august 1973 emigrează în Franţa, dar revine în ţară imediat după Revoluţie. Este fondator al Partidului Naţional Liberal (6 ianuarie 1990), partid înregistrat la Judecătorie la 12 ianuarie. În 1990, devine vicepreşedinte al C.P.U.N., apoi vicepreşedinte al Senatului, între 1990 şi 1992; este primul candidat anunţat la Preşedinţie în 1990, intrând în competiţie cu Ion Raţiu (PNŢCD) şi Ion Iliescu (FSN).

Deşi considerat un scor mic la acea dată, Câmpeanu a obţinut aproximativ 10% din voturi (un scor dublu faţă de PNL, fapt care îl califică drept principal lider al opoziţiei). în acea campanie a fost acuzat că nu a fost în ţară în perioada de dinainte de Revoluţie.

Declinul PNL sub conducerea lui Câmpeanu a culminat cu neatingerea, la alegerile electorale din anul 1992, a pragului necesar ascensiunii în Parlament. Acest eşec s-a produs după ieşirea PNL din CDR şi candidarea pe liste proprii. În 1993, Câmpeanu pierde conducerea partidului. Înfiinţează PNL Câmpeanu.

După 1992, diferitele formaţiuni liberale apărute după sciziunile PNL au încercat să se reunească, iar Radu Câmpeanu a rămas izolat, la conducerea unui partid ieşit din calculele politice. În 2003, formaţiunea condusă de Câmpeanu este absorbită în PNL.

Deşi a fost ales senator din partea Alianţei PNL-PD, activitatea sa politică în partid a scăzut în intensitate. A fost senator până la data de 12 decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici