Obiceiuri străvechi de Crăciun, la Bistriţa: Ateliere de turtă dulce, globuri şi alte meşteşuguri, dar şi la tăiatul porcului. VIDEO

Sute de bistriţeni şi turişti sunt aşteptaţi la Festivalul de Tradiţii de Crăciun, la Muzeul din Bistriţa-Năsăud, cu ateliere de turtă dulce, de globuri şi alte meşteşuguri, dar şi la tăiatul porcului, după regulile străvechi. Oamenii pot găti produse tradiţionale pentru nevoiaşi.

206 afișări

Localnicii şi turiştii sunt aşteptaţi, timp de trei zile, în curtea Complexului Muzeal din Bistriţa-Năsăud, la a şaptea ediţie a festivalului „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”, un festival de obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, cu târg tradiţional şi ateliere, unde turiştii pot învăţa cum să prepare delicioasa turtă dulce, cum se taie şi se pregăteşte porcul după regulile străvechi.

Odată ajunşi la Complexul Muzeal din Bistriţa, oamenii îşi pot cumpăra 100% naturale, şi ornamente şi cadouri pentru Crăciun.

De asemenea, oamenii au putut vedea cum se taie şi se prepară porcul de Crăciun după regulile de la sat, apoi au fost invitaţi să pregătească sute de sarmale pentru cei nevoiaşi.

„Sărbătorile de iarnă vin, pe meleagurile noastre, cu o mulţime de tradiţii strămoşeşti, de o frumuseţe aparte, unice, irepetabile, asupra cărora merită să ne aplecăm cu respect, promovându-le, spre bucuria tuturor generaţiilor. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărţită, care să unească întreaga comunitate în jurul aceloraşi valori ancestrale, moştenite din moşi-strămoşi. Doar împreună, tineri, copiii şi vârstnici, din toate colţurile comunităţii, putem promova acest adevăr definitoriu: că suntem o mare familie, în care fiecare individ capătă valoare doar raportându-se la celălalt, la semenul său”, spune managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

În cele trei zile de sărbătoare turiştii sunt invitaţi să îşi reamintească modul cum era petrecut Crăciunul, cu cetele de colindători care vor aduce vestea Naşterii lui Iisus, cu împodobirea bradului, tăierea porcului de Ignat, cu cadouri şi delicatese făcute de meşterii din Bistriţa-Năsăud.

Meşterii populari din judeţ au venit încărcaţi cu numeroase obiecte decorative, confecţionate manual, pentru împodobirea bradului de Crăciun dar şi cadouri realizate manual în atelierele meşterilor.

Micii producători au adus şi ei la târg ţuică cu mărgele, pâine pe vatră, cârnaţi, slănină, brânzeturi, uleiuri presate la rece, dar şi vin fiert pentru turiştii care ajung în aceste zile la muzeu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici