Obiective turistice pe Muntele Olimp - cum să planifici o călătorie cu atmosferă de mitologie greacă

342 afișări
Imaginea articolului Obiective turistice pe Muntele Olimp - cum să planifici o călătorie cu atmosferă de mitologie greacă

Obiective turistice pe Muntele Olimp - cum să planifici o călătorie cu atmosferă de mitologie greacă

Grecia este una dintre destinaţiile favorite de călătorie ale românilor, în special în sezonul cald. Capitala Atena, oraşul Salonic, zona Meteora sau insule precum Corfu, Santorini, Rodos, Creta sau Zakynthos sunt printre cele mai populare alegeri în materie de pachete de turism.

Pentru cei care doresc o călătorie inedită, se poate include în traseu Muntele Olimp, cu cel mai înalt vârf din această ţară. Localizat aproape de Marea Egee, la graniţa cu Macedonia, Muntele Olimp ajunge până la 2917 metri (vârful Mytikas).

Salonic se află la circa 100 de kilometri distanţă de acest obiectiv turistic ideal pentru pasionaţii de trasee montane. Totuşi, cel mai apropiat oraş de Muntele Olimp este Litochoro, de obicei punct de plecare pentru călătorii care vor să descopere "tărâmul zeilor".

După cum se ştie, în mitologia greacă, Muntele Olimp era considerat a fi reşedinţa celor care stăpâneau lumea: Zeus, Hera, Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Demetra, Poseidon, Hefaistos, Hermes, Hestia. Aceşti 12 zei despre care se credea că se hrăneau cu ambrozie coborau uneori printre pământeni, dar se întorceau pe Muntele Olimp - locul de unde Zeus îşi arunca fulgerele.

Tărâmul mitic cu rezonanţă în lumea divertismentului modern

Zona era considerată a fi pământ sacru în Antichitate, oamenilor le era interzis să urce spre zei. Nici nu era simplu, de altfel. Abia în anul 1913, doi alpinişti şi un ghid local au cucerit pentru prima dată vârful Mytikas. Cu o importanţă majoră în mitologia elenilor, Muntele Olimp apare menţionat în literatura antică, inclusiv în opere celebre precum Iliada lui Homer - poet şi rapsod grec legendar.

Zeii mitologici greci şi romani au reprezentat inspiraţie pentru multe filme de actualitate, printre cele mai celebre fiind Troia (2004), cu Brad Pitt în rol principal, seria Thor (2011 - 2022) sau Clash of the Titans (1981 şi 2010 - ecranizări diferite). Merită amintite şi seriale precum Sângele lui Zeus (2020) sau Hercule (1995 - 1999).

Şi mai multă interacţiune cu subiectul este posibilă în jocuri video precum God of War - Zeul Războiului sau Înfruntarea titanilor. Pe lângă clasicele jocuri video, în ultimii ani au fost lansate şi o mulţime de păcănele noi inspirate din Legendele Olimpului. Olympus Glory (EGT) sau Gates of Olympus (Pragmatic Play) sunt doar două exemple relevante pentru această categorie de jocuri de noroc.

Călătoria către Muntele Olimp

Poţi să combini traseele de pe Muntele Olimp şi obiectivele turistice din zonă cu sejururi în staţiuni greceşti de la poalele versanţilor, pe Riviera Olimpului: Paralia Katerini, Nei Pori sau Olympic Beach. Regiunea Muntelui Olimp este acum parc naţional şi chiar rezervaţie biologică UNESCO - există aici peste 30 de specii de mamifere, peste 100 de specii de păsări şi peste 20 de specii de reptile, deci o biodiversitate care trebuie neapărat protejată.

Se poate călători aici cu uşurinţă, respectând regulile locului. Este important ca orice călător să fie pregătit adecvat, bine informat, de preferat într-un grup alături de ghizi locali. Se poate organiza călătoria în Grecia pe cont propriu sau se pot căuta online pachete oferite de agenţii de turism, chiar înainte de a pleca din România. Drumeţiile se pot face foarte bine în timpul verii, dar traseele lungi sunt dificile, recomandate doar celor foarte bine pregătiţi şi suficient de experimentaţi.

Obiective turistice la Muntele Olimp

Poate cel mai popular traseu vizează călătoria din Litochoro spre Prionia (17 km). Mai departe, se ajunge la refugiul Spilios Agapitos, la 2060 m altitudine. De la cabana din această locaţie, sunt relativ aproape vârfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2917 m). Turişti din întreaga lume vin anual pe Muntele Olimp pentru a se apropia de un tărâm cu o aură de poveste.

Pe lista de obiective turistice se pot adăuga Cada lui Zeus (în canionul Enipea al Muntelui Olimp, loc cu rezonanţă mitologică puternică), Muzeul arheologic de la Dion, Mănăstirea Agios Dionysos, satul Paleos Panteleimonas, castelul Platamonas.

Pe internet se pot descoperi detalii amănunţite ale tuturor acestor obiective demne de inclus în traseul turistic. Cei care vor să se bucure din plin de o asemenea vacanţă este bine să aloce cât mai multe zile pentru călătoria în zonă. Zilele cu temperaturi ridicate sunt potrivite urcării pe munte, iar apropierea de zonele de plajă poate completa vacanţa în cel mai fericit mod.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici