„Ochii pe mine!”. China şi Rusia îşi împart influenţa în Europa. Gen. (R) Sergiu Medar: “China încearcă să găsească o falie de intrare în Europa” / Col. (r) Claudiu Nebunu: “Eu trag concluzia că Europa este înconjurată de Rusia, din punct de vedere al influenţei”

  • Bogdan Nicolae: “Există un public care este foarte interesat de lucrurile care privesc securitatea naţională a României, apoi de securitatea unei comunităţi”.
  • Gen. (R) Sergiu Medar: “În Strategia de Securitate Naţională a Statelor Unite, la ameninţări, pe primul loc nu mai este terorismul, (…) ci competiţia marilor puteri”.
  • Comandor (r) Sandu Valentin Mateiu: “În Republica Moldova, Moscova are anumite interese. Bineînţeles, le priveşte, prin această paradigmă, prin sfera de influenţă”.
  • Comandor (r)Stelian Teodorescu: “Balcanii de vest au fost aproape complet acaparaţi de fenomen de Fake-News lansat (…) de China şi Rusia”.
  • Col. (r) Claudiu Nebunu: “Dacă Rusia se “supără”, ar putea să închidă toate robinetele care ajung spre Europa”,
1983 afișări

Autor: Mirela Cazacu

Invitaţi, miercuri seară, la Aleph News, coordonatorul revistei Monitorul Apărării şi Securităţii, Bogdan Nicolae, şi patru dintre editorii revistei, militari de carieră, experţi în apărare, foşti diplomaţi şi comandanţi: general (r) Sergiu Medar, comandor (r) Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) Stelian Teodorescu şi colonel (r) Claudiu Nebunu.

Emisiunea prezentată de Vlad Craioveanu începe cu Bogdan Nicolae, coordonatorul revistei Monitorul Apărării şi Securităţii. Acesta îţi explică de ce, la doi ani de zile de la primele analize, editorii revistei abordează subiecte care au impact pentru fiecare dintre noi.

“Noi ţintim creierele acestor oameni. Nu facem diferenţe, neapărat, în ceea ce priveşte vârstele lor. Facem diferenţe în ceea ce priveşte interesele lor şi credem că există un public care este foarte interesat de lucrurile care privesc securitatea naţională a României, în primul rând, apoi securitatea unei comunităţi şi poate, nu în ultimul rând, securitatea  unui individ. Ne adresăm unui public divers”.

Misiunea revistei Monitorul Apărării şi Securităţii

Public divers înseamnă autorităţi din ţară, dar şi din afară, liderii unor corporaţii, care au nevoie de informaţii pentru a-şi cîntări deciziile, dar şi pentru fiecare dintre noi, pentru toţi cei care vor să înţeleagă cum se iau deciziile de securitate, de politică externă şi de apărare. Coordonatorul revistei Monitorul Apărării şi Securităţii, Bogdan Nicolae, îţi povesteşte despre multitudinea de subiecte care au fost abordate de editori, în acest an:

“Am avut un privilegiu. Situaţia de securitate, în general, din toată lumea şi mai ales de aici, din zona noastră, a fost bogată în evenimente. Noi scriem legat de ceea ce se întâmplă. Nu inventăm sau nu luăm lucruri dintr-un trecut foarte îndepărtat. Scriem despre evenimente care se petrec relativ în apropiere de zilele noastre. Avem de la alegerile din SUA şi modul în care ele au stârnit interesul şi preocuparea unor observatori din România, până la lucruri care s-au întâmplat în Nagorno-Karabah, în Balcanii de Vest, în Belarus. Nu doar din punct de vedere geografic am tratat aceste evenimente, ci şi din punct de vedere al problematicii”.

Relaţia China-Germania poate lăsa SUA în afara Europei

Unul dintre editorii revistei Monitorul Apărării şi Securităţii este generalul (R) Sergiu Medar. Cu expertiză în geopolitică, în politica marilor puteri şi a relaţiilor internaţionale, acesta îţi vorbeşte despre relaţia China-Germania şi cum dezvoltarea acestei relaţii va pune în umbra Statele Unite în Europa. Iată ce spune Sergiu Medar despre acest subiect: “China se apropie de Germania, nu va reuşi să îşi mărească falia în Europa, dar prin toate aceste programe încearcă să fure proiecte, să fure idei. China intenţionează să digitalizeze întregul procesul industrial din Germania”.

SUA îşi schimbă paradigma: “America First”

Sergiu Medar îţi spune şi despre alegerile din Statele Unite şi cum shimbarea politicii externe a SUA vine de la schimbarea paradgmei: “America First” va înlocui “America Great Again”. Acesta îţi decodifică însemnătatea noii paradigme: “America First” înseamnă interesul american înainte de orice. (…) America doreşte să conducă, să fie lider, de data aceasta îşi asumă responsabilitatea faţă de ce se întâmplă”.

Competiţia marilor puteri – noua ameninţare pentru SUA

Cu toate acestea, un lucru pune sub semnul întrebării ce se va întâmpla din 20 ianuarie 2021 cu politica Statelor Unite:

“În strategia de securitate naţională a Statelor Unite, la ameninţările asupra Statelor Unite, pe primul loc nu mai este terorismul. Americanii, când fac o scală a ameninţărilor, nu mai pun terorismul în cap, ci pun competiţia marilor puteri. Adică acea competiţie între Statele Unite, China, Rusia, iar din punct de vedere economic, competiţia cu Uniunea Europeană. (…)Acesta este competiţia marilor puteri şi competiţia între SUA şi Rusia, mai puţin în UE şi Rusia, a făcut ca Statele Unite să îşi plaseze un dispozitiv geostrategic în statele din estul Europei. Principal, mai ales între Polonia şi România. Acest lucru va continua. Biden nu are cum să renunţe la el şi nici nu va avea această intenţie. Va fi una dintre direcţiile politicii externe a lui Trump, care se vor continua. Tocmai pentru că este un pilon în competiţia marilor puteri, un pilon în competiţia între SUA şi Rusia”.

Influenţa Rusiei în Republica Moldova după alegeri

Apoi trecem la ce mişcări a întreprins Rusia în ultima vreme, fie că vorbim despre influenţa în fostele state URSS, fie că vorbim despre zona extinsă a Mării Negre. Au fost alegeri în Republica Moldova, însă Maia Sandu, va fi, deocamdată, un preşedinte înconjurat de un Parlament condus de partidul fostului preşedinte. Cum va influenţa Rusia ce se întâmplă în Republica Moldova îţi explică Sandu Valentin Mateiu:

“Aici avem trei paliere. O dată este cadrul legal al relaţiilor Rusiei cu Republica Moldova şi aici cred că Moscova face eforturi să dezvolte o relaţie. Al doilea este cadrul presiunilor, iar al treilea este cel ilegal. Cel ilegal a fost exact situaţia domului Dodon, care a fost filmat când scotea ţara la mezat. Îi cerea domnului Plahotniuc care a rezistat presiunii, să meargă la ambasada rusă şi să semneze un act prin care Moldova devenea Moldavia. Era o întreagă evoluţie din poziţia de preşedinte. Moscova are anumite interese. Bineînţeles, le priveşte prin această paradigmă, sfera de influenţă, dar cred că din partea preşedinţiei Moldovei va fi un efort deosebit”.

Conflictul din Nagorno-Karabah, la mâna Rusiei

Sandu Valentin Mateiu îţi spune şi despre conflictul din Nagorno-Karabah:

“După ce am avut un război îngrozitor, Rusia a fost cea care a câştigat pacea, nu e un element deosebit pentru Rusia. Rusia e arbitrul, a calculat paşii, a încercat să ţină ambele părţi sub control. Însă, marele perdant e Turcia”.

Tot mai mult s-a vorbit în aceste luni de retragerea NATO din Afghanistan, despre implicaţiile acesteia ţi-a vorbit în emisiunea “Ochii pe mine!” Sandu Valentin Mateiu.

Rusia şi China “pompează” fenomenul Fake-News în Blacanii de Vest

Comandor (r) Stelian Teodorescu, editorul revistei Monitorul Securităţii şi Apărării,  îţi vorbeşte despre o provocare care ne priveşte pe toţi ce a securitatea informaţiei şi cum Fake News-ul poate face jocurile în Balcanii de Vest:

“Balcanii de vest au fost aproape complet acaparaţi de acest fenomen de Fake-News lansat, din păcate, tot de cei doi adversari ai Uniunii Europene şi ai NATO, China şi Rusia, dar în special de Rusia. Spun asta pentru că acolo, aşa numita agenţie de presă a lor, formează diverse materiale şi formează diverse disensiuni în plan regional cu această dezinformare. Una dintre ele, să zicem, Albania mare, care a fost lansată să dea câştig de cauză Serbiei, care se află sub o protecţie foarte mare a Rusiei în soluţionarea dosarului cu Kosovo. În regiunea Balcanilor de Vest funcţionează, în momentul de faţă, cel puţin în Bosnia, Muntenegru, în Serbia şi in Macedonia de Nord, foarte multe ONG-uri care au ca obiective identificarea acestor dezinformări şi contracararea lor. O ultimă cifră a fost dată publicităţii acum câteva luni, vreo 4.300 de materiale care au dat dezinformare. Majoritatea informaţiilor lansate cu scopul de a dezinforma, nu au surse făcute cunoscute. S-a cuantificat cam la 80% de informaţii reale, adevărate, corecte. 20% sunt dezinformări, tocmai pentru a crea un mediu foarte greu de identificare a informaţiilor care au rolul de a dezinforma în regiune, dar care au avut obiective foarte mari realizate. Rusia a avut tot interesul să facă acest lucru, mai ales având în vedere că ei sunt implicaţi în mediile acestea (militar, de securitate, politic), în timp ce China, mai mult în mediile economic, dar, în ultima perioadă, şi în mediul politic încearcă să acapareze mai mult teren pentru a domina regiunea, în competiţie cu Rusia”.

Rusia şi China încercat să intervină chiar şi în modul în care aceste state au gestionat pandemia de coronavirus, dar mai multe afli în emisiunea “Ochii pe mine!”.

Relaţia SUA-Iran intră în epoca Biden

Politica Orientului Mijlociu şi a Nordului Africii este deschifrată de colonelul (r) Claudiu Nebunu, un alt editor al Monitorului Securităţii şi Apărării. Acesta îţi vorbeşte despre relaţia dintre Statele Unite şi Iran, care ajunsese la apogeu anul trecut, crede însă că situaţia se va schimba, dar treptat: “Joe Biden va încearca să reîntoarcă SUA în acest tratat. Nu va fi simplu, din punct de vedere a mecanimelor, cum va reveni SUA în tratat, trebuie ţinut cont de aceste sancţiuni şi pentru asta este nevoie să te conformezi prevederilor”.  

Rusia, pionul principal în securitatea energetică din Europa

De la ce se întâmplă în Orientul Mijlociu ajungem la securitatea energetică în care Rusia este pionul principal.

“Eu trag concluzia că Europa este înconjurată de Rusia, din punct de vedere al influenţei şi, făcând o trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu robinetul, când gazele au fost închise. Acum, dacă Rusia se “supără”, ar putea să închidă toate robinetele care ajung spre Europa”, susţine colonelul (r) Claudiu Nebunu.

Cu toate acestea, ar putea să fie fezabil şi scenariul în care Rusia să lase doar gazoductul Nord Stream 2, care face legatura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, sau ca fiecare dintre state să rezolve bilateral problema aprovizionării cu gaze.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici