Odobescu: Toţi cei 260 de români care au cerut evacuarea din Fîşia Gaza sunt pe listă

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, miercuri seara, că toţi cei 260 de români care au cerut evacuarea din Fâşia Gaza sunt pe listă şi au toate aprobările necesare pentru a părăsi enclava.

294 afișări
Imaginea articolului Odobescu: Toţi cei 260 de români care au cerut evacuarea din Fîşia Gaza sunt pe listă

Sursa foto: MediafaxFoto

Odobescu a declarat, miercuri seara, după ce aeronava care a adus primii români evacuaţi din Gaza a aterizat, că astăzi punctul de frontieră Rafah a fost închis din motive umanitare.

Astfel, 51 de români nu au mai putut ieşi din Gaza, însă o vor face, cel mai probabil. joi.

„Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine (joi - n.r.) reluăm demersurile. Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo şi practic reluăm demersurile. Dar cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare. Suntem în contact şi cu restul cetăţenilor români prin Oficiul de Reprezentare de la Ramalah. Practic în fiecare zi discutăm cu ei. Aşa cum am spus şi a spus şi domnul prim-ministru, în ultimele zile şi mai ales după ce a început procesul de evacuare am primit mai multe solicitări. Aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităţilor israeliene şi, respectiv, egiptene şi numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea. În momentul actual, toţi cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe listă cu aprobările necesare şi în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare”, a spus Luminiţa Odobescu, ministrul afacerilor externe.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, au revenit în ţară, miercuri noaptea, împreună cu un grup de cetăţeni români şi membri ai familiilor acestora, în total 93 de persoane evacuate din Fâşia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale.

La bordul aeronavei s-au aflat şi 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza, şi cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova.

Cetăţenii evacuaţi au ajuns în România la bordul unei curse speciale a companiei Tarom.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistenţă consulară în continuare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici