Oferă România azi politic ruşilor? Un europarlamentar român le cere să rămână în ţara lor şi să protesteze mai ferm

UE trebuie să aibă o abordare comună în privinţa ruşilor care fug din ţară, de teamă să nu fie trimişi pe front în războiul din Ucraina, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe, Dragoş Tudorache.

1319 afișări
Imaginea articolului Oferă România azi politic ruşilor? Un europarlamentar român le cere să rămână în ţara lor şi să protesteze mai ferm

Primeşte România refugiaţi ruşi? Un europarlamentar român le cere să rămână în ţara lor şi să protesteze mai ferm

Finlanda a raportat o dublare a numărului de ruşi care i-au trecut graniţa, după ce preşedintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parţială. Unele ţări au anunţat că nu vor acorda vize ruşilor, de exemplu Cehia, în timp ce altele, precum Germania, au spus că-i primesc şi le oferă azil politic.

Dragoş Tudorache crede despre fuga ruşilor din ţară că este o dilemă serioasă, uman şi politic: ”E cazul şi sunt convins că se va ajunge foarte repede la acest lucru, e cazul să avem o abordare comună la nivel european, pentru că altfel s-ar vedea o cacofonie între statele membre şi nu cred că ne dorim asta. E o dilemă serioasă, atât la nivel uman, să spun moral, cât şi o dilemă politică şi strategică”.

Eurodeputatul afirmă că ”uman, moral, e clar că orice om care fuge de o formă de persecuţie are un drept de a primi protecţie, e un drept consfinţit în Dreptul internaţional şi nici un cetăţean, că e rus sau de orice altă naţionalitate, nu poate să fie privat de acest drept. Există însă şi o perspectivă politică, strategică aici, cum anume credem că putem să ne imaginăm un final al acestui război cumplit, pe care Putin şi regimul său l-au pornit în Ucraina. Sunt convins că fără o presiune internă în Rusia asupra regimului Putin, va fi foarte greu să ne imaginăm că acesta se va opri vreodată sau că vom vedea într-un viitor previzibil un final al acestei agresiuni. Şi atunci, dacă mizăm cumva pe o presiune internă, eu cred că e important să vedem o reacţie mai fermă din partea societăţii ruse, care are cumva, aş îndrăzni să spun, o datorie aici în a-şi face clară opţiunea şi a spune clar regimului de la Moscova ce crede despre acest război. Din această perspectivă privind lucrurile, eu nu aş deschide frontierele foarte uşor şi tuturor celor care încearcă acum să plece, tocmai pentru că societatea rusă în ansamblul ei are în acest moment istoric o datorie în a-i spune regimului Putin ce crede despre acest război şi să contribuie la găsirea unei soluţii mai rapide”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tudorache,
putin,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici