OFERTE DE SĂRBĂTORI: Peste un sfert din locurile de cazare din Alba rămân neocupate, deşi preţurile au scăzut mult

Peste un sfert din locurile de cazare din pensiunile din judeţul Alba sunt neocupate, în preajma sărbătorilor de iarnă, numărul turiştilor fiind mult mai mic, deşi, comparativ cu perioada 2008-2009, preţurile pachetelor turistice au scăzut aproape la jumătate.

221 afișări
Imaginea articolului OFERTE DE SĂRBĂTORI: Peste un sfert din locurile de cazare din Alba rămân neocupate, deşi preţurile au scăzut mult

OFERTE DE SĂRBĂTORI: Peste un sfert din locurile de cazare din Alba rămân neocupate, deşi preţurile au scăzut mult (Imagine: Claudiu Irimie/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful ANTREC Alba, Emil Comşa, a declarat, că în prezent locurile de cazare din zona Munţilor Apuseni sunt ocupate în proporţie de 70-75 la sută pentru perioada sărbătorilor, numărul de turişti fiind mult mai mic comparativ cu anii trecuţi.

"Avem oferte foarte bune ca şi nivel de preţ în comparaţie cu anul trecut, dar nici la aceste preţuri nu avem destui clienţi. Faţă de perioada anului 2008-2009, când aveam sută la sută grad de ocupare şi cu pre-rezervare din septembrie - octombrie, acum avem doar circa 70-75 la sută din locurile de cazare ocupate", a spus Comşa.

Potrivit şefului ANTREC Alba, în acest an pachetul turistic la o pensiune de trei margarete ajunge la 750 de lei pentru patru nopţi de cazare cu masă festivă şi demipensiune, iar la patru margarete ajunge la 1.000 de lei.

"În comparaţie cu anii precedenţi, pot să vă spun că în 2008-2009 acest pachet de servicii era cel puţin la nivel dublu", a afirmat Comşa.

Pe lângă aceste pachete, pensiunile din Alba au pregătit şi oferte inedite pentru a-şi atrage turiştii, precum plimbări cu sania, jocuri de iarnă, mici concerte de colinde sau chiar participarea la pregătirea tradiţională a unor preparate culinare.

Întrebat de ce numărul clienţilor din acest an este mult mai redus, Comşa a răspuns că principala cauză este criza economică.

"De vină este criza, oamenii preferă să stea mai mult acasă şi sumele respective să le folosească în anii care vin pentru mici sejururi", a explicat Comşa.

Pensiunile din Munţii Apuseni se "bat" în această perioadă în oferte avantajoase pentru a-şi atrage ultimii turişti.

Un hotel din Arieşeni, clasificat cu trei stele, oferă pentru Crăciun un pachet de patru nopţi de cazare la 1.150 de lei pentru o persoană, cu pensiune completă şi masa de Crăciun inclusă. Unitatea îmbie turiştii cu o participare la tăierea porcului în stil tradiţional şi cu "cina porcului", cu ţuică şi vin la carafă, dar şi cu acces la saună şi jacuzzi pe toata durata şederii.

Pentru seara de Crăciun, hotelul a pregătit o formaţie cu muzică pentru toate gusturile, dar şi cete de colindători.

Pentru noaptea de Revelion, unitatea turistică a pregătit o masă festivă cu băuturi şi mâncăruri tradiţionale, dar şi focuri de artificii, pachetul de patru nopţi costând pentru această perioadă 1.800 de lei.

Mulţi dintre turişti s-au orientat, în această perioadă, spre proprietarii de pensiuni sau cabane, care îşi închiriază în întregime spaţiile, cu condiţia ca turiştii să îşi aducă mâncarea de acasă sau să îşi gătească în preajma sărbătorilor. O pensiune închiriată complet în această perioadă costă de la câteva mii de lei până la 20.000 de lei pentru un pachet de trei-cinci nopţi de Crăciun sau Revelion.

În judeţul Alba sunt şi oferte pentru turiştii care au mai puţini bani, acestea pornind de la 300 de lei pentru două nopţi de cazare cu pensiune completă, de Crăciun, şi 500 de lei pentru două nopţi de cazare şi pensiune completă, de Revelion.

Profitând de faptul că mulţi dintre locuitorii din Alba au ales să renunţe în acest an la mini-vacanţele la munte, proprietarii mai multor restaurante din Alba Iulia îşi atrag clienţii cu petreceri de Crăciun şi Revelion în care au inclus concerte cu interpreţi de muzică uşoară sau de manele, dar şi tombolă cu premii substanţiale.

Un restaurant din Alba Iulia care deţine şase săli de evenimente pune la bătaie pentru noaptea dintre ani un premiu constând într-un autoturism şi două sejururi la munte. Preţul petrecerii de Revelion la acest local este de 180 de lei de persoană.

(Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici