Oierii îşi pot vinde în continuare produsele fără să se înscrie la Registrul Comerţului

Crescătorii de oi şi capre îşi pot vinde în continuare produsele în pieţe fără a fi obligaţi să se înscrie la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, după ce în întâlnirea de miercuri cu ministrul Ilie Sârbu s-a decis modificarea Ordinului privind vânzarea produselor de origine animală.

20 afișări
Imaginea articolului Oierii îşi pot vinde în continuare produsele fără să se înscrie la Registrul Comerţului

Oierii îşi pot vinde în continuare produsele fără să se înscrie la Registrul Comerţului (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat, la finanlul întâlnirii cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, că un grup de lucru format din reprezentanţi ai sindicatelor, ai ministerului şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vor lucra la modificarea a trei articole din Ordinul 111/2008 care "blocau activitatea micilor producători".

"Prin aceste modificări se va debloca situaţia şi vom da posibilitatea micilor producători să îşi reia activitatea în pieţe. Nu vor mai fi obligaţi să se înscrie la Registrul Comerţului, să plătească taxe, analizele la produse le pot face în pieţele unde îşi vând marfa", a precizat Nicolae Ştefan.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că ciobanii vor putea să îşi vândă produsele în pieţe "ca şi până acum", modificările aduse Ordinului 111/2008 urmând a fi publicate în Monitorul Oficial.

"Ordinul trebuie să respecte prevederile din Tratatul Uniunii Europene, astfel că micii producători să fie informaţi cu 18 luni înainte. Producătorii nu au avut comentarii, au înţeles că trebuie să îmbunătăţească condiţiile de igienă la fabricarea produselor", a precizat Sârbu.

Noul preşedinte al ANSVSA, Marian Zlotea, a subliniat că Ordinul 111/2008 nu putea fi abrogat în totalitatea, aşa cum au cerut sindicaliştii iniţial, dar s-a ajuns la un punct comun.

"Trebuie respectate în totalitate reglementările europene. Vom face modificări acolo unde s-a întrecut măsura. Nu vom face rabat în privinţa transabilităţii, a igienei şi a siguranţei consumatorului", a precizat Zlotea.

Aproximativ o sută de crescători de oi şi capre din mai multe judeţe ale ţării au pichetat, joia trecută, sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Protestatarii au cerut eliminarea Ordinului 111/2008 privind vânzarea directă şi cu amănuntul a produselor de origine animală. Aceştia ameninţau cu blocarea vămilor din luna martie şi cu proteste la nivel naţional dacă Ordinul 111 nu va fi modificat.

Citeşte şi

Crescătorii de oi şi capre vor negocia pe marginea Ordinului 111/2008

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici