OLAF: Acuzaţia de conflict de interese ar trebui să determine stoparea exercitării atribuţiilor

Acuzaţia de conflict de interese ar trebui să determine persoana vizată să ia în calcul percepţia publică, faptul că relaţiile în care este implicat pot provoca probleme şi, în acest context, nu ar trebui să îşi mai exercite acele atribuţii, consideră policy officer OLAF, Thomas Steiger.

147 afișări
Imaginea articolului OLAF: Acuzaţia de conflict de interese ar trebui să determine stoparea exercitării atribuţiilor

OLAF: Acuzaţia de conflict de interese ar trebui să determine stoparea exercitării atribuţiilor (Imagine: Shutterstock)

Thomas Steiger a declarat miercuri, la Bucureşti, că una dintre problemele foarte importante şi foarte greu de dovedit este conflictul de interese, iar astfel de suspiciuni ar trebui să apară atunci când se constată creşterea bruscă a averii, când o persoană refuză să fie mutată pe o altă funcţie sau atunci când are o relaţie neobişnuită cu unul dintre licitatori.

Întrebat dacă o persoană care este acuzată de conflict de interese ar trebui să demisioneze, oficialul OLAF a răspuns că este important ca orice situaţie care ar putea fi conflict de interese să fie dezvăluită şi orice persoană acuzată de acest lucru ar trebui să ţină cont de percepţia publică şi de faptul că relaţia în care se află ar putea provoca probleme.

"O astfel de situaţie ar trebui să te facă să nu mai exerciţi acele atribuţii. Dacă există o situaţie care poate fi percepută că influenţează negativ o anumită procedură, atunci persoana respectivă ar trebui demisă", a spus Thomas Steiger.

El a adăugat că o astfel de măsură nu ar trebui interpretată ca fiind o măsură disciplinară, ci că este important să se facă acest lucru în mod transparent, iar persoana vizată să îşi asume consecinţele.

Thomas Steiger a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei de deschidere a proiectului "Achiziţiile publice din România - îmbunătăţirea legislaţiei pentru o mai bună protecţie a intereselor financiare ale UE", organizată, miercuri, de Freedom House Romania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici