Olaru: Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene când protestatarii au devenit violenţi. Analizăm imaginile pentru a identifica persoane violente

Şeful Jandarmeriei, Mircea Olaru, a declarat că jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene când persoanele care au protestat duminică în Capitală au devenit violente, iar unele, care s-au întins pe carosabil ţinându-se de mâini, au suferit contuzii în timpul intervenţiei forţelor de ordine.

479 afișări
Imaginea articolului Olaru: Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene când protestatarii au devenit violenţi. Analizăm imaginile pentru a identifica persoane violente

Olaru: Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene când protestatarii au devenit violenţi

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, într-o conferinţă de presă, că de 18 săptămâni sunt organizate în Piaţa Universităţii din Capitală manifestaţii de protest care nu sunt autorizate, pentru diferite motive.

Olaru a precizat că în timpul acestor manifestaţii au apărut divergenţe între forţele de ordine şi protestatari, ultima fiind duminică. Astfel, în jurul orei 15.00, în zona Guvernului, câteva persoane au ameninţat forţele de ordine că se vor incendia şi că vor arunca cu substanţe inflamante spre jandarmi dacă se vor apropria. Jandarmii au intervenit, au stins incendiul şi au dus la poliţie o persoană pentru a fi identificată.

Ulterior, în jurul orei orei 16.00, la fântâna de la Universitate s-au adunat mai mulţi protestatari, unii dintre aceştia încercând să blocheze circulaţia. Jandarmii i-au somat să rămână în zona de protest, însă protestatarii au forţat cordonul de ordine şi au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, apoi Calea Victoriei. Deşi au fost somaţi să respecte legea şi să nu blocheze circulaţia, în cele din urmă, protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, unde dispozitivele de jandarmi au intervenit pentru a securiza zona şi a menţine liberă circulaţia.

Olaru a mai spus că, în jurul orei 19.30, protestatarii au devenit violenţi, în încercarea de rupe cordoanele de jandarmi şi a bloca circulaţia în zona Guvernului, moment în care a dispus intervenţia forţelor de ordine, pentru a-i opri. În timpul intervenţiei forţelor de ordine au fost folosite gaze lacrimogene, iar persoanele violente au fost ridicate. Unele dintre acestea s-au întins pe carosabil, ţinându-se de mâini, încercând să blocheze astfel circulaţia.

Când jandarmii au intervenit petnru a-i desprinde, unii dintre aceşti protestatari au suferit contuzii, o persoană fiind dusă la Spitalul Floreasca, după ce a acuzat dureri de cap. Aceasta a rămas internată la secţia de neurochirurgie a Spitalului Floreasca, fiind externată luni dimineaţă, a mai spus Olaru.

Celelalte persoane care au încercat să blocheze circulaţia au fost conduse la o secţie de poliţie, fiind amendate cu 500 de lei.

Şeful Jandarmeriei Române a precizat că prezenţa jurnaliştilor în interiorul dispozitivelor poate duce la violenţe inclusiv asupra acestora.

Olaru: Analizăm imaginile pentru a identifica persoane violente şi eventuale abuzuri ale jandarmilor

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat luni că vor fi vizionate imaginile surprinse în timpul incidentelor care au avut loc duminică, în Capitală, pentru a identifica atât persoanele violente din rândul manifestanţilor, cât şi eventuale abuzuri ale jandarmilor.

Generalul de brigadă Mircea Olaru a spus, într-o conferinţă de presă, că vor fi vizionate înregistrările video din timpul manifestărilor care au avut loc duminică, în Capitală, pentru a identifica şi sancţiona protestatarii care au comis acte de violenţă.

De asemenea, în cazul în care reprezentanţi ai Jandarmeriei au comis abuzuri în timpul intervenţiilor, aceştia vor suporta rigorile legii, a precizat Mircea Olaru.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române a mai spus că în urma protestului care a avut loc duminică, în Capitală, au fost amendate cinci persoane, cu câte 500 de lei, după ce în acestea au fost ridicate şi conduse la Secţia 1 de Poliţie.

Olaru a adăugat că primul protestatar sancţionat a fost implicat într-un incident produs în faţa Guvernului, în jurul orei 15.30, când, alături de mai multe persoane, a ameninţat că îşi dă foc şi le-a spus jandarmilor că dacă se apropie îi va stropi cu o substanţă inflamabilă.

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că la proteste au fost mai mulţi membri ai unor galerii de fotbal, însă niciunul dintre aceştia nu a fost sancţionat până acum. Aceştia vor fi identificaţi după vizionarea imaginilor, în condiţiile în care au aprins torţe în timpul manifestaţiei şi chiar au aruncat cu acestea spre forţele de ordine.

Olaru a precizat că este pentru prima dată în cele 18 săptămâni în care au fost organizate mitinguri neautorizate în Piaţa Universităţii când grupurile de suporteri sunt acceptate de către protestatari.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au arătat, luni, într-un comunicat de presă, că acţiunea jandarmilor a fost legală, iar măsurile luate duminică seară, în Bucureşti au fost graduale, ca răspuns la escaladarea faptelor de violenţă.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, apreciază că manifestarea neautorizată a blocat o parte din arterele centrale ale Bucureştiului, afectând ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, ceea ce a impus dispunerea unor măsuri de limitare a perimetrului de desfăşurare a protestului.

"Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă poziţia că aceste manifestări neautorizate trebuie să respecte principiul constituţional al neîncălcării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi cetăţeni. Respectăm dreptul la liberă exprimare a oricărui cetăţean, dar nu putem să nu constatăm că unii dintre aceia care invocă nerespectarea principiilor democratice sunt cei care încalcă, cu bună ştiinţă, normele legale, provocând forţele de ordine şi incitând la violenţă", au precizat reprezentanţii MAI.

Protestul care a avut loc duminică, în Capitală, a început în jurul orei 16.00, în zona fântânii de la Universitate, de unde manifestanţii au plecat după aproximativ două ore, trecând de efectivele de jandarmi care au încercat să le împiedice intrarea pe carosabil. Ei s-au adunat apoi pe Calea Victoriei, unde au trecut de un nou cordon de jandarmi, pentru a merge spre Guvern.

Circulaţia a fost blocată pe Calea Victoriei în timpul marşului, iar ulterior pe Şoseaua Kiseleff.

În Piaţa Victoriei, manifestanţii au scandat "Jos Guvernul trădător" şi "Demisia", unii încercând să forţeze cordonul de jandarmi din faţa sediului Executivului. Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat după mai mult de o oră.

Protestatarii au anunţat pe Facebook că vor manifesta, duminică, "împotriva puşlamalelor din Parlament", în urma modificărilor aduse Codului Penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici