ONG: Românii din străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, unii şi-au trimis doar copiii - Mediafax

ONG: Românii din străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, unii şi-au trimis doar copiii

Românii plecaţi să muncească în străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, aşa cum se estimase, aceştia preferând să schimbe oraşul sau ţara în care erau sau să-şi retrimită copiii în România a declarat, joi, Cătălin Luca, director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale Iaşi.

188 afişări
Imaginea articolului ONG: Românii din străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, unii şi-au trimis doar copiii

ONG: Românii din străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, unii şi-au trimis doar copiii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Fundaţia UniCredit şi Asociaţia Alternative Sociale au anunţatînchiderea proiectului "MIGRATIONS" - Combaterea efectelor negativeale migraţiei în rândul copiilor şi al bătrânilor rămaşi acasă,derulat în perioada 2009-2011, în cadrul căruia 657 de copii şi 583de bătrâni din Iaşi au primit sprijin financiar, psihologic saujuridic.

Directorul executiv de la Asociaţia Alternative Sociale Iaşi adeclarat că, odată cu plecarea românilor la muncă în străinătate,acasă au rămas atât copii care trec prin adevărate tragedii şiajung în risc de abandon şcolar, dar şi părinţi bătrâni şi bolnavicare uneori ajung să fie ei îngrijiţi de către nepoţii de care arfi trebuit să se ocupe.

"Foarte multe persoane au primit ajutor şi au fost puse pe olinie de plutire. Erau copii care locuiau cu bunicii şi care erauîn situaţia de a avea grijă de de cei bătrâni pentru că nu se maiputeau descurca. Mulţi dintre ei trebuiau să renunţe la şcoală sauerau în risc de abandon şcolar. Ei nu mai aveau capacitatea să-şicontinue viaţa ca un copil normal", a declarat Cătălin Luca.

Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale a mai spus că, încazul copiilor, cea mai acută nevoie a fost de natură psihologicăpentru că aceştia doresc să comunice cu părinţii. Pe de altă parteaceştia au fost ajutaţi să depună documente pentru a obţinealocaţia europeană din ţara în care lucrau părinţii sau au fostsprijiniţi financiar.

Cătălin Luca a mai spus că de la apariţia crizei economice nu acrescut numărul părinţilor care au revenit în ţară, ci a copiilor,care iniţial au fost luaţi de către părinţi în ţările în careaceştia erau stabiliţi, şi care acum au fost retrimişi acasă.

"Părinţii au schimbat oraşul sau ţara dar nu s-au întors acasădin cauza crizei, asa cum s-a crezut", a mai spus reprezentantulasociaţiei din Iaşi.

În cadrul proiectului finanţat de Fundaţia UniCredit cu 480.000de euro, 654 de copii au fost asistaţi social, 404 au primitsprijin psihologic, 426 ajutor material şi 32 consilierejuridică.

O altă componentă a proiectului a constat într-o campanie deinformare a părinţilor plecaţi pentru ca aceştia să ştie că potobţine diferenţa de alocaţie pentru copii din ţara undelucrează.

"Nu putem monitoriza câţi primesc această alocaţie dar, potrivitAgenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Iaşi, în 2010 numărulcererilor s-a triplat faţă de 2009", a mai precizat Luca.

El a mai spus că în cazul vârstnicilor s-a acordat asistenţăpentru ameliorarea sau tratarea unor boli, precum şi terapie pentrutratarea depresiei cauzate de abuzurile exercitate de către membriifamiliei.

Astfel, 583 de bătrâni au fost asistaţi social, 215 consiliaţipsihologic, 476 au primit sprijin material iar 35 consilierejuridică.

Cele două organizaţii au precizat că programul dedicatsusţinerii bătrânilor, afectaţi de migraţia copiilor, va ficontinuat printr-un al doilea proiect, în valoare de 158.000 deeuro, până în anul 2012.

Astfel, încă 400 de vârstnici din Iaşi vor fi ajutaţi, prin noulprogram, în care vor fi formaţi şi 60 de specialişti în asistenţapersoanei de vârsta a treia şi va fi elaborată o metodologiespecifică, care să ofere posibilitatea unei practici unitare înaceste servicii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici